Burse - Fonduri mutuale

Petromidia da din nou sperante investitorilor

26.01.2006, 20:20 16

Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au castigat ieri 2,5%, trecand peste pragul de 0,12 lei/actiune, pe o lichiditate peste media de la inceputul anului. Aceste actiuni au fost cele mai tranzactionate din piata, cu un rulaj de 7,9 mil. lei (2,2 mil. euro).

Pretul actiunilor Petromidia a castigat peste 5% in ultimele doua sedinte, de fiecare data aprecierea venind pe fondul unor tranzactii mai ridicate.

Brokerii spun ca nu este exclus ca titlurile Rompetrol Rafinare sa se mentina peste pragul de 0,12 lei/actiune in perioada imediat urmatoare, in conditiile in care investitorii au inceput sa nu mai fie atat de puternic influentati de "vizitele" omului de afaceri Dinu Patriciu la Parchet. Seful Rompetrol a fost ieri la Parchet pentru cea de-a treia audiere consecutiva din aceasta saptamana in legatura cu dosarul Petromidia, audiere care a fost amanata.

"Pe Rompetrol Rafinare s-a schimbat practic raportul de forte, cererea fiind pe parcursul ofertei si de doua - trei ori mai mare decat oferta. Cred ca este posibil sa se mentina in continuare pe termen scurt peste pragul de 0,12 lei/actiune, cu conditia sa nu mai vina stiri legate de conducerea companiei care sa surprinda in sens profund negativ piata", considera Valentin Ionescu, directorul de operatiuni al societatii de brokeraj Euro Invest Vision.

"Din punct de vedere al analizei tehnice, interpretarea nu poate fi decat pozitiva. Dar trebuie sa se tina cont ca Petromidia nu a avut un trend de crestere clar in ultimele luni, mai degraba a fost un interval in care a tot variat. Eu cred ca pe termen scurt se poate duce pana la nivelul de 0,13 lei/actiune, dar fara aparitia unor evenimente pozitive deosebite, cred ca e putin probabil sa treaca peste acest prag", spune Nicolae Pascu, presedintele societatii de administrare a investitiilor STK Financial.

Cresteri au mai inregistrat ieri si actiunile SIF-urilor, care au urcat in medie cu 1%.

"Ce mi se pare important de remarcat pe SIF-uri e ca valoarea tranzactiilor a scazut in mod constant in ultima perioada. In mod normal, din punct de vedere tehnic, asta inseamna o slabire a trendului. Pe termen scurt, eu cred ca SIF-urile mai au resurse de crestere, dar pe termen mediu, adica pe o perioada de 3-4 luni, SIF-urile sunt in opinia mea primele actiuni despre care putem vorbi de sfarsitul trendului de crestere", considera Nicolae Pascu.



Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au reusit pentru a doua sedinta consecutiv sa inregistreze o apreciere de peste 2,5%, ieri saltul venind pe fondul unor tranzactii mari. Brokerii spun ca totusi evolutia actiunilor in perioada urmatoare va ramane sub influenta eventualelor informatii care ar putea veni legate de acuzatiile ce i se aduc lui Dinu Patriciu, actionarul majoritar al grupului Rompetrol. Dupa audierea de ieri a omului de afaceri, unul din avocatii acestuia a spus ca este posibil ca, la urmatoarea audiere a clientului sau, procurorii de la Parchetul instantei supreme sa le aduca la cunostinta "o eventuala extindere a cercetarilor" in cazul omului de afaceri.



Titlurile SIF Moldova au castigat 2,5% la nivelul pretului de inchidere, saltul venind mai ales pe finalul sedintei. "Eu consider cresterile de pe SIF-uri reveniri dupa corectiile anterioare. Ma astept in continuare la o consolidare in jurul preturilor actuale, in conditiile in care orice fel de informatii pozitive sau cel putin care sa nu fie negative, legat de situatia SIF-urilor care ar putea veni din contractul de privatizare al BCR, sunt deja incluse in pret. In orice caz, eu nu mai vad SIF-urile pe un trend profund ascendent pe termen scurt", considera Valentin Ionescu, director de operatiuni la Euro Invest Vision.



Titlurile Bancii Transilvania au suferit o scadere usoara, de 0,7%, pe o lichiditate redusa. Cu aceste titluri s-au realizat tranzactii in valoare de doar 2,2 mil. lei (0,6 milioane de euro). In ultimele sedinte, cursul Bancii Transilvania a incercat sa se stabilizeze in jurul preturilor maxime atinse dupa majorarea de capital de anul trecut. "In prezent, vanzatorii tin de actiuni si nu vor sa le vanda, ei asteapta rezultatele si o eventuala noua majorare de capital, posibile vesti ca banca a intrat in atentia unui investitor interesat de preluarea ei. In acelasi timp, nici cumpatatorii nu doresc sa se grabeasca, asteptand la randul lor sa aiba indicatii asupra aceluiasi gen de informatii", a precizat Valentin Ionescu.



Actiunile Alro sunt in prezent in mijocul unui litigiu, AVAS cerand in instanta anularea unor hotarari ale AGEA din vara anului trecut, prin care s-a aprobat majorarea capitalului social al companiei de la 211,14 mil. lei (peste 57 mil. euro) la 394,89 mil. lei (peste 108 mil. euro). Majorarea respectiva s-a facut prin aport in numerar. Tribunalul Olt a anulat cererea AVAS pe motivul ca era netimbrata. AVAS impreuna cu CNVM au facut apel impotriva hotararii instantei, apel admis de Curtea de Apel Craiova, care a dispus rejudecarea cauzei de catre Tribunalul Olt. Titlurile Alro au fost suspendate ieri de la tranzactionare, ultimul transfer cu aceste actiuni realizandu-se la 3,1 lei/actiune.



Titlurile IAR Brasov, listate pe piata RASDAQ, au plusat ieri cu 20%, cresterea substantiala de pret datorandu-se partial si lichiditatii reduse a actiunilor. Tranzactiile derulate au insumat mai putin de 59.000 de lei (peste 16.200 de euro). Brokerii spun ca ascensiunea actiunilor a fost legata si de faptul ca pe piata s-au reluat ieri declaratiile premierului Tariceanu, potrivit carora IAR va fi scoasa la privatizare in cursul acestui an. Tariceanu facuse prima data aceste declaratii la finalul 2005. "Actiunea IAR e clar subevaluata in aceste momente. In opinia mea, loviturile cele mai mari pe piata de capital se vor da in continuare pe unele din titlurile listate de pe RADSDAQ", considera Nicolae Pascu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO