Burse - Fonduri mutuale

Petrom si SIF-urile au pierdut 1,9 mld. euro in trei saptamani

Petrom si SIF-urile au pierdut 1,9 mld. euro in trei saptamani

Click pentru imaginea intreaga

14.08.2007, 18:58 13

Bursa a pierdut peste 3,1 mld. euro din capitalizare in ultimele trei saptamani de la inceperea corectiei, principalele perdante, dintre companiile mari, fiind Petrom, SIF-urile si Impact.
Valoarea companiilor listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), exceptand piata RASDAQ, s-a redus cu circa 10% fata de maximul de 32 mld. euro atins pe 24 iulie, fiind ieri de 28,9 mld. euro. La aceasta scadere au contribuit atat corectiile principalelor companii listate, cat si deprecierea leului, care a pierdut 2,2% fata de euro in acest interval.
Cea mai mare pierdere a inregistrat-o compania petroliera Petrom Bucuresti (SNP), cea mai mare de pe Bursa, care si-a redus capitalizarea cu 1,33 mld. euro, pe fondul unei scaderi a actiunilor cu 12,5%, de la 0,6 lei/actiune la 0,525 lei/actiune. Corectia destul de severa a actiunilor Petrom vine dupa o evolutie slaba a acestora in acest an, titlurile companiei fiind printre putinele de pe Bursa care nu si-au depasit maximul istoric in luna iulie. In acest moment, actiunile Petrom sunt cotate sub valoarea de la sfarsitul anului trecut.
Printre factorii care au influentat in mod negativ evolutia titlurilor celei mai mari companii de pe Bursa se numara rezultatele in scadere raportate in primul trimestru, dar si incertitudinile legate de distribuirea unui pachet de 8% din actiunile companiei catre salariatii acesteia. Petrom va publica rezultatele financiare pe trimestrul al doilea joi, 16 august.
SIF-urile s-au numarat si ele printre principalele perdante in urma corectiei generalizate a pietei, valoarea celor cinci societati de investitii financiare reducandu-se cu 550 mil. euro. SIF-urile sunt caracterizate printr-o volatilitate ridicata, inregistrand de obicei scaderi mai accentuate decat restul pietei in astfel de perioade. Indicele SIF-urilor, BET-FI, a pierdut 13,5% in ultimele trei saptamani, dublu fata de indicele general al pietei, BET-C, care s-a corectat doar cu 6,5%.
Dintre SIF-uri, cea mai mare corectie a inregistrat-o SIF Transilvania (SIF3), care a pierdut circa 165 de mil. euro din capitalizare in conditiile unei scaderi a actiunilor cu 16%. Anterior acestei corectii, valoarea SIF Transilvania depasise
un miliard de euro. SIF Transilvania a oferit in acest an cel mai mare castig teoretic dintre titlurile SIF (67%), tinand cont si de majorarea de capital cu actiuni gratuite pe care a realizat-o. Cu toate acestea, investitorii nu si-au putut marca acest profit, deoarece actiunile din majorarea de capital au fost blocate pana la solutionarea litigiului dintre SIF Transilvania si Cocor, care a contestat majorarea de capital.
Titlurile SIF Muntenia (SIF4) s-au corectat cu 15,3%, compania pierzand 114 mil. euro din capitalizare, iar actiunile SIF Oltenia au scazut cu 13,5%, fapt care s-a tradus printr-o reducere a capitalizarii cu 122 mil. euro.
Corectii de pret si mai severe au inregistrat actiunile companiei de dezvoltare imobiliara Impact Developer & Contractor (IMP), care au pierdut aproape 18% pe parcursul de trei saptamani, si cele ale companiei hoteliere Turism Felix din Baile Felix (TUFE), care au scazut cu 17,6%. In termeni valorici, Impact a pierdut 72 mil. euro, iar Turism Felix circa 37 mil. euro.
Tabloul corectiilor este completat de retailerul IT&C si de electrocasnice Flamingo International (FLA), cu o scadere de 14,4%, combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea (OLT), cu o corectie de 13,9%, si Banca Carpatica Sibiu (BCC), cu minus 13,2%.
Pe de alta parte, companiile care au raportat deja rezultate financiare bune pe primul semestru au rezistat corectiilor. Este cazul principalelor doua banci de la Bursa, BRD si Banca Transilvania (TLV), care au raportat profituri record la sase luni, fapt care le-a ajutat sa se mentina in apropierea maximelor istorice.
BRD, de exemplu, este una dintre putinele companii care au crescut in aceasta perioada, inregistrand un avans de 2,1%, in timp ce Banca Transilvania a pierdut 3,7%.
Actiunile producatorului de tevi TMK Artrom Slatina (ART) au crescut cu 7,6%, sfidand corectia pietei, compania a raportat un profit net de 13 mil. euro pe primul semestru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO