Burse - Fonduri mutuale

Petrom şi-a bugetat afaceri în scădere cu 9%, dar profit mai mare cu 28%

Petrom şi-a bugetat afaceri în scădere cu 9%, dar profit mai mare cu 28%

Autor: Andrei Chirileasa

28.03.2011, 23:55 47

OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie din România, şi-abugetat pentru acest an o cifră de afaceri de

12,7 mld. lei (circa 3 mld. euro la cursul de 4,1 lei/euro),în scădere cu 9% (în lei) faţă de nivelul din 2010, potrivitbugetului propus spre aprobare adu­nării generale aacţionarilor.

Cu toate acestea, compania mizează pe o creştere cu 28% aprofitului net, la 2,3 mld. lei (564 mil. euro). Cifrele bugetatesunt pe standardele româneşti de con­tabilitate (RAS).

Anul trecut, Petrom a avut afaceri de 13,95 mld. lei şi unprofit net de 1,8 mld. lei pe RAS. Compania a în­ceput de anultrecut să raporteze pe Bur­să rezultatele financiare consolidate,conform standardelor internaţionale de contabilitate (IFRS).Afacerile consolidate ale Petrom s-au ridicat anul trecut la 18,6mld. lei (4,36 mld. euro), iar profitul net a fost de 2,2 mld. lei(516 mil. euro).

La realizarea bugetului pentru acest an, Petrom a luat în calculun preţ mediu al ţiţeiului de 75 de dolari/baril şi ieşireaeconomiei româneşti din recesiune în 2011.

Principalul obiectiv al companiei este continuarea eforturilorde compensare a declinului natural al producţiei, investiţiilealocate pentru segmentul de explorare şi producţie fiind de 3,3mld. lei, dintr-un buget total de investiţii de 4,94 mld. lei.Producţia de petrol şi gaze este estimată în acest an la 62 mil.barili, fără a exista însă cifre comparabile pentru anul trecut. Lanivelul grupului Petrom, producţia de hidrocarburi a fost anultrecut de 67 mil. barili.

Pe segmentul de gaze şi energie, investiţiile sunt estimate la456 mil. lei, prioritatea fiind punerea în funcţiune a centralei pegaze de la Brazi şi a parcului eolian din Dobrogea în a doua partea anului.

În rafinare şi marketing, investiţiile vor fi orientate spreîmbunătăţirea performanţei rafinăriei Petrobrazi, pentru a faceposibilă procesarea în proporţie de 100% a producţiei de ţiţei dinRomânia a grupului.

Petrom a anunţat închiderea definitivă a rafinăriei Arpechim.Volumul vânzărilor de produse rafinate la Petrom SA este estimat înacest an la 4,26 mil. tone, însă nici aici nu există cifrecomparabile pentru 2009. La nivel de grup, vânzările de produserafinate au fost anul trecut de 5,47 mil. tone, însă în aceastăcifră ar putea intra şi importurile.

Petrom a propus acţionarilor distribuirea unui dividend brut de0,0177 lei/acţiune din profitul anului trecut, randamentuldividendului fiind de circa 4%, la preţul de ieri al acţiunilor, de0,429 lei. Titlurile Petrom pierdeau 2,5% pe parcursul şedinţei deieri, după o creştere de 5% vineri. Capitalizarea companiei este de5,93 mld. euro.


Petrom schimbă auditorul după şapte ani. Ernst&Youngînlocuieşte Delloite

Consiliul de administraţie al Petrom le propune acţionarilornumirea companiei de audit Ernst&Young pentru a auditasituaţiile financiare ale Petrom în 2011, după ce în ultimii şapteani mandatul de auditor a fost deţinut de Delloite. "Dinperspectiva guvernanţei corporative, în vederea asigurării unorstandarde înalte de independenţă, a fost desfăşurată o procedură delicitaţie în vederea selectării unui auditor financiar care aindicat Ernst & Young Assurance Services SRL drept cea mai bunăopţiune pentru OMV Petrom", se arată în raportul consiliului deadministraţie.

Ernst&Young va încasa pentru acest an un onorariu de 412.000de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO