Burse - Fonduri mutuale

Petrom, profit de 100 mil. euro din energia de la Brazi

Autor: Roxana Petrescu

06.03.2011, 23:45 35

OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie din România, şi-ar puteaspori profitul cu circa 100 de milioane de euro odată cu punerea înfuncţiune a centralei de 860 MW de la Brazi, o investiţie de 500 demilioane de euro.

Lucrările la proiectul care este mai mare decât un reactornuclear al centralei de la Cernavodă au început la jumătatea anului2009, finalizarea construcţiilor fiind programată pentru a douajumătate a acestui an. Prin intermediul acestei centrale, care vafuncţiona pe gaze, Petrom va deveni unul dintre cei mai mariproducători de energie din România cu o cotă de piaţă de circa8%.

"Estimăm că proiectul ar putea contribui cu 100 de milioane deeuro la profitul EBIT, odată ce va deveni operaţional", se aratăîntr-o notă realizată de către analiştii băncii de investiţiiJefferies & Co. adresată clienţilor săi şi preluată deBloomberg.

Pornind de la preţul gazelor pentru 2010, atât pentru producţiainternă, cât şi pentru cele importate din Rusia, şi de la pondereafinală a acestora în coşul de consum, ar rezulta că pentru fiecareMWh produs Petrom ar cheltui circa 20 dolari (14 euro), companiaputând să vândă mai departe energia cu circa 40 de euro pe MWh.

Potrivit declaraţiilor reprezentanţilor Petrom, randamentulcentralei va fi de aproximativ 60%, ceea ce înseamnă că într-un anunitatea va produce 4,5 TWh. Astfel, doar pornind de la acestecalcule, câştigul companiei s-ar putea ridica la peste 110 demilioane de euro într-un an complet de funcţionare. Petrom estimainiţal că acest proiect se va putea amortiza în circa 10 ani dezile, având o durată de viaţă de 25 de ani.

Ţinând cont că este un proiect nou, specialiştii din piaţă spuncă energia produsă de Petrom la Brazi va fi a treia cea mai ieftinăformă de electricitate realizată local, după cea hidro şinucleară.

Acesta nu este singurul proiect pe care Petrom îl derulează pepiaţa energiei, compania având în construcţie un parc eolian înDobrogea de circa 45-50 MW în care investiţiile se vor ridica laaproximativ 100 de milioane de euro. Şi această investiţie urmeazăsă fie finalizată anul acesta.

OMV Petrom a raportat anul trecut vânzări de 18,6 miliarde delei (4,4 miliarde de euro), în creştere cu 16% comparativ cu 2009,cel mai important salt fiind însă înregistrat de profitul net alcompaniei, care a ajuns la circa 2,2 miliarde de lei (521 mil.euro), cu 163% mai mare comparativ cu rezultatul înregistrat anulanterior. Grupul a obţinut anul trecut un profit înainte de taxe şiimpozite (EBIT) de 2,98 miliarde lei (709 mil. euro), cu 84% maimare decât cel consemnat în 2009, conform standardelorinternaţionale de contabilitate.

Rezultatele record au fost înregistrate în contextul scumpiriicarburanţilor, dar şi al măsurilor de tăiere a costurilor luate decompanie, cea mai importantă dintre acestea fiind închiderearafinăriei Arpechim.

Acţiunile Petrom au pierdut vineri 0,77%, închizând la preţul de0,387 lei, însă de la începutul anului au o creştere de 15,5%.Compania are o capitalizare de 5,2 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO