Vezi galeria foto
(4 poze)
Burse - Fonduri mutuale

Petrom încheie cea mai bună săptămână din 2005 încoace cu un plus de 11% după amendamentele la legea offshore. Ce urmează?

Finanţe personale

♦ Pe plan extern preţul barilului de petrol Brent a urcat săptămâna trecută cu 0,9%, în timp ce petrolul WTI s-a apreciat cu 2,6%, ceea ce arată că avansul Petrom la bursă este dat de factori interni.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) s-au apreciat cu aproape 11% pe parcursul săptămânii tre­cu­te şi au marcat cel mai ridicat avans săptămânal din 2005 încoace, evoluţie determinată cel mai probabil de amendamentele la legea offshore în sensul dorit de petrolişti şi mai puţin ca urmare a evoluţiei barilului de petrol pe plan extern, potrivit datelor agregate de ZF.

Acţiunile OMV Petrom au ajuns astfel la cel mai ridicat preţ din vara anului 2015 încoace, iar compania la o capitalizare de 21 miliarde de lei.

Spre comparaţie indicele principal BET, care urmăreşte evoluţia celor mai lichide 13 ac­ţiuni, inclusiv cele ale Petrom, s-a apreciat între 17 şi 21 septembrie 2018 cu 2,7%, cel mai bun ritm săptămânal de creştere din ultimele şase luni, ajutat de avansul acţiunilor SNP.

Săptămâna trecută senatorul PSD Marin Gheor­ghe a introdus două noi amendamente la legea offshore, respectiv investiţiile offshore în upstream vor fi deduse la calcularea impo­zi­tului pe venituri suplimentare din liberalizarea pie­ţei gazelor.

Al doilea amendament este cel potrivit căruia regimul fiscal al redevenţelor, cuantu­mul impozitului suplimentar şi cota pro­cen­tuală de 50% (obligaţia de a vinde gazele ex­trase pe piaţa locală) vor rămâne neschim­bate pe întreaga durată a acordurilor petroliere.

„Considerăm informaţiile ca fiind încu­raja­toare pentru explorările offshore, de­oarece vor uşura povara fiscală a companiilor de petrol şi gaze prin deducerea cheltuielilor de capital şi vor asigura stabilitatea fiscală - o condiţie esenţială pentru producătorii locali“, se arată în raportul zilnic BT Equity Partners realizat de analiştii de la BT Capital Partners. 

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.