Burse - Fonduri mutuale

Petrom: In septembrie ne decidem daca vindem actiunile detinute la Romexterra Bank

18.08.2006, 19:55 40

Petrom va decide pana pe 23 septembrie daca va vinde participatia de 2% detinuta la Romexterra, aflata in proces de preluare de catre banca ungara MKB, a declarat, ieri, directorul general adjunct al companiei petroliere, Werner Schinhan.
"Am primit recent oferta de cumparare a actiunilor, studiem documentele, insa nu am luat nici o decizie. Oricum aceasta va fi luata pana la expirarea termenului in septembrie", a declarat Werner Schinhan, directorul general executiv adjunct al companiei.
Petrom detine un pachet de 2% din Romexterra Bank, care detine o cota de aproape 1% pe piata bancara din Romania. La inceputul lunii iulie, MKB, subsidiara din Ungaria a BayernLB, a semnat un acord de preluare a unei participatii majoritare la Romexterra.
Pe 24 iulie, MKB a initiat o oferta de cumparare a tuturor titlurilor Romexterra, aceasta urmand sa aiba un termen de valabilitate de 60 de zile. Potrivit oficialilor Romexterra, MKB si-a asigurat pana marti sustinerea actionarilor care controleaza 40% din capitalul bancii.
Romexterra are circa 100.000 de actionari persoane fizice care detin 77,13% din totalul actiunilor bancii. Oferta, derulata printr-o societate cipriota, Demera Investments, care urmeaza sa transfere actiunile catre MKB, este de 6 lei pentru o actiune Romexterra, cu putin peste dublul valorii nominale. O serie de actionari minoritari ai bancii Romexterra contesta insa modalitatea de derulare a ofertei de preluare prin intermediul firmei din Cipru, precum si pretul propus, si solicita purtatea de negocieri directe cu MKB sau cu orice alt investitor strategic interesat pentru obtinerea unui pret pe actiune favorabil.
Operationala din martie 1994, Romexterra a fost infiintata de un grup de firme cu activitati in industria petroliera si a gazelor naturale. Banca avea, la sfarsitul primului semestru al anului, active totale in valoare de 1,09 mld. lei, in stagnare fata de decembrie 2005, in timp ce profitul net a crescut cu 86%, la 16,02 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO