Burse - Fonduri mutuale

Petrom cumpara de 1 mld. euro anual de la actionarul OMV

Petrom cumpara de 1 mld. euro anual de la actionarul OMV

Click pentru imaginea marita

06.09.2007, 19:04 27

Petrom, cea mai mare companie romaneasca dupa cifra de afaceri, si-a dublat anul trecut achizitiile de produse petroliere de la firma-mama OMV, acestea ajungand la peste un miliard de euro, conform situatiilor financiare consolidate ale companiei.
Achizitiile nu au fost anuntate la Bursa de Valori, desi legislatia prevede ca orice tranzactie a unei companii listate cu o alta companie din grup trebuie anuntata "de indata".
Valoarea achizitiior realizate de Petrom de la companiile grupului OMV a reprezentat anul trecut aproximativ un sfert din cifra de afaceri a Petrom. In ultimii doi ani, Petrom a vandut astfel din ce in ce mai mult din productia companiei-mama, OMV, in timp ce productia proprie de produse petroliere s-a aflat in declin.
De altfel, din situatiile financiare prezentate de Petrom in ultimii ani reiese ca cea mai mare companie romaneasca a vandut din ce in ce mai mult "marfuri", in timp ce ponderea "productiei vandute" in cifra de afaceri a scazut aproape constant. Contactati de ZF la inceputul saptamanii in legatura cu tranzactiile derulate cu OMV, reprezentantii Petrom nu au facut pana ieri nici un comentariu pe aceasta tema.
In ultimul semestru al anului trecut, cele doua componente ale cifrei de afaceri ale Petrom - productia si marfurile - au ajuns aproape la egalitate, in timp ce la inceputul anului 2005, dupa preluarea de catre OMV productia reprezenta circa doua treimi din afacerile companiei petroliere.
Cea mai mare parte a achizitiilor de produse petroliere derulate de Petrom anul trecut au reprezentat cumparari de produse de la OMV Supply & Trading AG, casa de comert a OMV inregistrata in Elvetia. Conform situatiilor financiare consolidate ale Petrom, compania a facut achizitii in valoare de 3,06 miliarde de lei (circa 900 de milioane de euro) anul trecut de la aceasta filiala a OMV. Importurile Romaniei din Elvetia s-au ridicat anul trecut la 421 milioane de euro, conform Institutului National de Statistica, astfel ca produsele petroliere au provenit probabil din alta tara.
Printre ceilalti furnizori importanti ai Petrom se numara OMV Refining & Marketing cu 206 milioane de lei (circa 60 mil. euro) si OMV International Services cu 86 mil. lei (circa 25 mil. euro).
Raportul de audit al Deloitte, care insoteste situatiile financiare consolidate ale Petrom nu precizeaza daca auditorii au verificat preturile la care s-au realizat aceste tranzactii. Cu un an inainte - in 2005 - achizitiile Petrom de la alte companii afiliate au fost de 1,84 miliarde de lei (520 mil. euro), cea mai mare pondere avand-o tot casa de comert a grupului - OMV Supply & Trading, cu 1,71 miliarde de lei (480 milioane de euro).
Pe partea de vanzari catre companii ale grupui OMV, Petrom a vandut anul trecut in valoare de aproape 500 de milioane de lei (140 milioane de euro) companiilor cu care este afiliata. Cele mai importante tranzactii s-au realizat insa cu companii locale unde Petrom este actionar: Petrom Aviation (48 milioane de euro), Shell Gas Romania (23 milioane de euro) sau Air Total Romania.
Informatiiile privind contractele de achizitii ale Petrom cu filiale ale OMV apar in situatiile financiare consolidate ale Petrom, intocmite in conformitate cu standardele internationale de contabilitate (IAS). Acestea prevad prezentarea distinca a acestor tranzactii.
Legislatia romaneasca prevede ca societatile listate pe Bursa, cum este Petrom, trebuie "sa raporteze de indata orice act juridic incheiat de catre societate cu (..) persoanele implicate cu acestia, a carui valoare cumulata reprezinta cel putin echivalentul in lei a 50.000 euro".
Raportarile trebuie sa contina date privind pretul, termenele si modalitatile de plata, iar tranzactiile trebuie sa respecte "interesele companiei", cu alte cuvinte trebuie ca prin acestea profitul sa nu fie transferat altor companii afiliate. De la preluarea de catre OMV, Petrom nu a raportat la Bursa asa cum prevede legislatia niciun contract incheiat cu firmele din grup. Petrom a anuntat dupa primele sase luni o scadere de 37% a profitului net fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce vanzarile au scazut cu 14%. In aceeasi perioada, rezultatele OMV, care le includ si pe cele ale Petrom au crescut usor, atat cifra de afaceri cat si profitul net al grupului avansand cu 3% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
In 2006 Petrom reusise o crestere de 60% a profitului in conditiile unei cresteri de 22% a vanzarilor. In aceeasi perioada vanzarile grupului OMV au crescut tot cu 22% iar profitul s-a majorat cu 11%. Actiunile Petrom au evoluat pe o tendinta de scadere anul acesta pe fondul rezultatelor financiare in scadere. Valoarea de piata a companiei se situeaza in prezent la circa 8,75 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO