Burse - Fonduri mutuale

Petrom creste pe retail, dar scad marjele pe rafinare

20.10.2008, 18:47 31

Petrom a inregistrat marje favorabile in ceea ce priveste retailul de produse petroliere pe plan local, lucru care impreuna cu cresterea volumelor vandute ca urmare a cresterii cererii de carburanti in perioada verii a dus la avansul afacerii pe segmentul de marketing in trimestrul al treilea al anului, inclusiv la nivelul grupului austriac OMV, actionarul majoritar al Petrom.

Potrivit unui raport emis de OMV, vanzarile de produse rafinate la nivelul grupului au ajuns la 5,81 milioane de tone in al treilea trimestru al anului, in crestere fata de nivelul de 5,75 milioane de tone raportat in al doilea trimestru si cu 10% mai mari fata de aceeasi perioada a anului trecut. Practic, criza financiara inca nu-i face pe consumatorii de carburanti sa-si reduca bugetele alocate in acest sens, prin urmare volumele vandute de companiile petroliere fiind in crestere.
Potrivit raportului OMV, marjele de rafinare in unitatile din Vest au fost mari datorita unui mix imbunatatit de produse petroliere, in timp ce marjele Petrom au fost afectate de reducerea diferentialului intre titeiul Brent si Ural, utilizat cu precadrere de rafinariile din Romania.
Spre exemplu, pretul mediu la titeiul Ural pentru al treilea trimestru a fost de 113,5 de dolari pe baril, in timp ce in aceeasi perioada a anului trecut pretul unui baril de titei Ural a fost de 72,2 de dolari. Media pentru titeiul Brent a fost de 115,09 de dolari pe baril in al treilea trimestru din 2008, in timp ce in aceeasi perioada a anului trecut cotatiile au fost de 74,75 de dolari pe baril.
Pe partea de explorare si productie, Petrom a reusit sa extraga in al treilea trimestru al anului 193.000 de barili echivalent petrol pe zi din cei 316.000 raportati la nivel de grup. Productia Petrom este in usoara scadere fata de al doilea trimestru cand compania a inregistrat o productie zilnica de 194.000 de barili echivalent petrol, pe partea de gaze productia companiei continuand sa fie afectata de presiunea ridicata din conductele locale, care ingreuneaza accesul la sistem. Totodata, vanzarile de gaze ale Petrom au fost de 1,05 miliarde de metri cubi, in scadere cu 8% fata de al doilea trimestru, mai ales din cauza scaderii consumului de gaz in perioada verii.
Cheltuielile de explorare au fost deasupra nivelului raportat in al doilea trimestru al anului in Romania, Norvegia, Tunisia si Egipt datorita cresterii nivelului de activitate.
Petrom are in Romania doua rafinarii, Petrobrazi si Arpechim, cu o capacitate anuala totala de rafinare de opt milioane de tone de titei, respectiv 40% din capacitatea totala de prelucrare din Romania. OMV precizeaza ca rafinaria Arpechim nu poate genera o rata suficienta de rentabilitate pentru a stimula investitiile, din cauza consumului ridicat de energie, a randamentului redus al productiei si costurilor fixe ridicate.
"In consecinta, estimam ca valoarea neta a Arpechim in contabilitatea companiei se va reduce cu circa 160 mil. euro", se mai arata raportul OMV.
In primul semestru, compania a inregistrat o crestere cu 87% a profitului net, la 1,664 mld. lei (453 mil. euro).
In ciuda cresterii de profit raportate, actiunile Petrom au scazut puternic in ultimele trei luni, pierzand circa 55% de la sfarsitul lunii iunie pana in prezent. Pretul actiunilor a scazut astfel in apropierea nivelului de 0,2 lei, sub pretul platit de OMV pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni de la statul roman, in 2004, care a fost de 0,2158 lei/actiune. Capitalizarea Petrom era ieri de 3,16 mld. euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO