Burse - Fonduri mutuale

Petrom, contract de 400 mil. euro cu GE

01.04.2008, 20:54 16

Petrom (SNP), cea mai mare companie romaneasca, a semnat contractul pentru construirea centralei electrice de pe platforma rafinariei Petrobrazi cu consortiul format din General Electric (SUA) si Metka (Grecia), valoarea contractului fiind de peste 400 mil. euro.
Conform contractului, consortiul va construi si va livra la cheie, pana in septembrie 2011, o centrala de producere a energiei electrice cu o capacitate instalata de 860 MW care va functiona pe baza de gaze naturale. General Electric a anuntat inca din luna octombrie a anului trecuta ca incepuse discutiile cu Petrom pentru livrarea de echipamenete pentru investitia de 500 mil. euro de la Brazi. Investitia ii va permite celei mai mari companii romanesti sa asigure la nivelul anului 2012 aproximativ 8%-9% din productia de electricitate a Romaniei. Cantitatea este apropiata de nivelul energiei produse de un reactor nuclear al centralei de la Cernavoda.
In afara de General Electric, in cursa pentru centrala Petrom au mai participat francezii de la Alstom, germanii de la Siemens si grupul ATEC. In prezent, Petrom poarta negocieri si pentru semnarea unui contract de mentenanta a centralei pe termen lung.
"Am agreat cu General Electric - Metka conditiile contractuale pentru ridicarea centralei electrice de la Brazi si ne vom concentra in continuare asupra fazei de constructie, astfel inca sa incepem furnizarea in sistemul energetic national in a doua parte a anului 2011. Petrom va deveni un jucator important pe piata de electricitate, in conditiile in care, la nivelul anului 2012, vom asigura circa 8-9% din electricitatea produsa in Romania", a declarat Gerald Kappes, membru al directoratului Petrom, responsabil pentru divizia de gaze, energie electrica si Doljchim. Nogocierile dintre Petrom si membrii consortiului au durat 7 luni.
Aproximativ 20% din capacitatea centralei vor fi utilizate pentru acoperirea consumului propriu al Petrom, iar restul va fi vandut pe piata de energie din Romania. Centrala va fi amplasata pe un teren aflat in cadrul perimetrului rafinariei Petrobrazi. In prezent se desfasoara lucrari de pregatire a terenului pentru constructie. Constructia centralei este estimata sa inceapa la inceputul anului 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO