Burse - Fonduri mutuale

Petrom are rezerve de titei si gaze de 10 mld. dolari

Petrom are rezerve de titei si gaze de 10 mld. dolari

Click pentru imaginea intreaga

26.06.2007, 17:58 62

Rezervele de titei si gaze ale cele mai mari compani romanesti, Petrom, valoreaza in prezent 9,53 mld. $ (7,1 mld, euro), fiind cel mai pretios activ al companiei, conform unui raport de analiza asupra sectorului petrolier din Europa Centrala si de Est al bancii austriece Raiffeisen. Evaluarea este conservatoare, spun analistii, valoarea rezervelor putand fi astfel mai mare.
Resursele de titei sunt una dintre mizele integrarii regionale a companiilor petroliere, proces care ar putea face ca ungurii de la MOL sa intre in grupul OMV, din care face parte si Petrom.
Austriecii de la OMV au cerut ieri demararea unor negocieri pentru lansarea unei oferte de preluare pentru compania ungara MOL, dupa ce si-a dublat pana la 18% participatia detinuta la compania petroliera ungara prin tranzactii la Bursa de la Budapesta. De MOL ar putea fi interesate, conform informatiilor de pe piata internationala, si companiile rusesti Gazprom si Lukoil.
In afara de cota de 51% din Petrom si de cea de 18% la MOL, austriecii de la OMV mai controleaza 34% din Petrol Ofisi, companie turceasca cu peste 3.500 de benzinarii, 35% din grupul petrochimic Borealis si 50% din compania austriaca EconGas.
OMV si MOL controleaza capacitati de rafinare similare de cate 13 milioane de tone pe an, dublu fata de capacitatea de rafinare a Petrom, care se ridica la 7,5 milioane de tone pe an.
Cele doua rafinarii ale Petrom sunt evaluate de analistii Raiffeisen la 2,3 mld. euro, luand in calcul si cresterea capacitatii de rafinare anuntate de Petrom pentru Petrobrazi. Benzinariile valoreaza alte 400 mil. euro.
Petrom dispune in prezent de rezerve de titei de 789 de milioane de barili, in timp ce rezervele certe de gaze naturale se ridica la 646 de milioane de baril echivalent titei. In evaluarea lor analistii Raiffeisen au luat un calcul o valoare de 8 dolari/baril pentru rezervele de titei si de 5 dolari pe baril echivalent titei pentru cele de gaze naturale. Rezervele de titei sunt evaluate astfel la 6,3 mld. $, in vreme ce rezervele de gaze ar valora 3,2 mld. $. Rezervele totale de hidrocarburi ale OMV, care le includ si pe cele ale Petrom, sunt de 2,2 miliarde de barili, in timp ce rezervele MOL sunt de 330 de milioane de barili.
Rezervele de hidrocarburi ale companiei se afla in proportie de 95% in Romania, restul de 5% fiind reprezentat de zacamintele din Rusia si Kazahstan concesionate de Petrom. OMV, actionarul majoritar al Petrom, controleaza cele mai mari rezerve de hidrocarburi din regiune.
In evaluarea rezervelor Petrom, analistii Raiffeisen au luat in calcul "rezervele certe si probabile", care reprezinta o estimare con-servatoare a rezervelor de hidrocarburi ale unei companii, spre deosebire de "rezervele certe, probabile si posibile" - varianta optimista.
Un scenariu conservator a fost luat in calcul si in ceea ce priveste evolutia barilului de titei, pretul acestuia fiind estimat la circa 53 $ in 2009, fata de 70 $ in prezent, in timp ce alti analisti de pe piata vad continuarea pe termen lung a cresterii cotatiilor.
Barilul de titei se tranzactioneaza in prezent pe pietele internationale la circa 70 $/baril. Vanzarea titeiului extras din rezervele pe care Petrom le exploateaza presupune cheltuieli substantiale de extractie si transport. De altfel, reducerea costurilor de extractie este unul din obiectivele procesului de restructurare.
Pe de alta parte, cresterea pretului la gaze pe piata interna constituie unul dintre posibilele motoare ale cresterii profitabilitatii Petrom in anii urmatori, considera analistii Raiffeisen.
Gazele din productia interna se vand in prezent la circa 45% din pretul de pe piata internationala, stabilit in principal de exporturile rusesti. In primul trimestru pretul gazelor din productia interna a fost de 154 de dolari pe mia de metri cubi.
Pretul gazelor pe piata interna este in prezent substantial mai mic decat cel de pe piata internationala. Orice crestere de un dolar pe mia de metri cubi a preturilor la gaze ar aduce, conform calculelor Raiffeisen, 13 milioane de euro ca profit brut in conturile Petrom.
In ciuda rezervelor uriase de titei si gaze naturale, analistii Raiffeisen nu sunt foarte optimisti in privinta evolutiei viitoare a actiunilor Petrom. La fel stau lucrurile si in cazul Rompetrol Rafinare.
Raiffeisen estimeaza un pret corect de 0,51 lei/actiune Petrom - ceea ce echivaleaza cu o capitalizare bursiera a companiei de 9 miliarde de euro. La Bursa actiunile Petrom s-au tranzactionat ieri in jurul a 0,525 lei/actiune.
In ceea ce priveste Rompetrol Rafinare, cealalta companie petroliera listata la BVB, analistii Raiffeisen au schimbat brusc recomandarea de la "cumpara" la "vinde", motivand ca scenariile anterioare privind capacitatea companiei de a mentine marje de rafinare ridicate s-au dovedit eronate, iar in plus taxele de export pentru produsele petroliere afecteaza profitabilitatea companiei. Pretul tinta pentru Rompetrol Rafinare este in opinia analistilor Raiffeisen de 0,075 lei/actiune, fata de 0,09 lei/actiune, pret in jurul caruia actiunile au oscilat la Bursa in ultimele saptamani.
Raiffeisen vede in continuare perspective bune pentru actiunile companiilor petroliere din Europa Centrala si de Est, dar spune ca investitorii ar trebui "sa fie mai selectivi" in privinta investitiilor. Favorita este compania ceha Unipetrol, urmata de compania poloneza PKN Orlen. In cazul OMV, Raiffeisen a schimbat recomandarea de la "cumpara" la "pastreaza", pe fondul cresterii pretului actiunilor. Companiile petroliere romanesti sunt singurele din regiune pentru care analistii bancii estimeaza un pret corect mai mic decat cel de la Bursa.
De altfel, in ultimele 12 luni, actiunile Petrom si Rompetrol au avut cele mai slabe performante din sectorul petrolier est-european. Petrom a crescut cu 8%, iar Rompetrol Rafinare cu 11%, fata de 56% in cazul Unipetrol, circa 33% pentru MOL si OMV sau 21% pentru actiunile polonezilor de la PKN Orlen.


Oltchim spera sa preia Petrochemicals Arges pana la toamna

Combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea (OLT) estimeaza ca va incheia in acest an negocierile in urma carora va prelua de la Petrom firma Petrochemical Arges, infiintata prin separarea activitatii de petrochimie de la rafinaria Arpechim a companiei petroliere. "Suntem in negocieri cu Petrom pentru preluarea Petrochemical Arges, iar acestea se vor finaliza in septembrie sau octombrie. Valoarea de cumparare urmeaza sa fie stabilita, si nu pot avansa nicio suma in acest moment", a declarat directorul general al companiei, Constantin Roibu. In cazul in care Oltchim nu va reusi sa cumpere divizia de petrochimie a rafinariei Arpechim, va cauta alte solutii pentru asigurarea materiei prime, a precizat oficialul Oltchim. Directorul combinatului chimic a afirmat, la sfarsitul lunii mai, ca Oltchim este interesata sa cumpere rafinaria integral, nu doar activitatea de petrochimie. Petrom a infiintat, in luna iunie, firma Petrochemical Arges, pentru a prelua activitatile de petrochimie de la rafinaria din Pitesti, aratand ca masura este parte a procesului de modernizare si urmeaza tendintele internationale in domeniu, respectiv de a separa chimia de rafinare. Compania petroliera a aratat ca Petrochemicals Arges va include instalatia de piroliza, extractia de aromatice, polietilena de joasa densitate si polietilena de inalta densitate, precum si o serie de facilitati logistice. Actiunile Oltchim au inchis sedinta de tranzactionare de ieri la pretul de 0,72 lei/actiune, capitalizarea bursiera a companiei ridicandu-se la aproape 800 mil. euro. (Ioan Dornescu ? Mediafax)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO