Burse - Fonduri mutuale

Petrom anunţă că va deveni operatorul perimetrului Neptun Deep din Marea Neagră, dacă Romgaz preia participaţia americanilor de la ExxonMobil din proiect

Petrom anunţă că va deveni operatorul perimetrului...

Autor: Cristina Bellu

23.04.2021, 09:00 2352

OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, a anunţat vineri la bursă că în situaţia acceptării ofertei Romgaz de către ExxonMobil, OMV Petrom va acţiona ca operator al perimetrului Neptun Deep din Marea Neagră.

“Marea Neagra este o oportunitate unica pentru România şi suntem angajaţi să contribuim la materializarea ei. OMV Petrom are o experienţa de peste 40 de ani ca operator în Marea Neagra şi beneficiază, de asemenea, de capabilităţile internaţionale în operaţiuni de mare adâncime ale grupului OMV”, spune Christina Verchere, CEO OMV Petrom. 

În urma acestui anunţ, atât acţiunile Romgaz (SNG), cât şi cele ale OMV Petrom (SNP) înregistrau creşteri la ora redactării acestei ştiri. Romgaz se aprecia cu 1,1%, pe tranzacţii de 1,6 mil. lei, în timp ce Petrom urca cu 1,7%, pe rulaj de 9,1 mil. lei, potrivit datelor agregate de ZF de la BVB.

Deşi au fost vehiculate mai multe nume internaţionale ca fiind interesate de preluarea participaţiei de 50% a americanilor de la ExxonMobil din proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, Romgaz, companie specializată doar în producţia de gaze pe uscat, este singura care a anunţat oficial că a depus o ofertă.

“Suntem pregătiţi să fim parteneri egali la realizarea acestui proiect strategic. În cazul în care oferta noastră va fi acceptată, OMV Petrom va deveni operatorul proiectului.”, adaugă Aristotel Jude, director general Romgaz.

Americanii de la ExxonMobil au intrat în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, alături de OMV Petrom, la finalul anului 2008, iar de atunci investiţiile în acest bloc s-au ridicat la peste 1,5 miliarde de dolari, sumă împărţită în mod egal între cei doi investitori.

OMV Petrom a început explorarea platoului continental românesc din Marea Neagră încă din anul 1969. Prima descoperire de hidrocarburi a avut loc în 1980, iar prima producţie pe mare a început în anul 1987. În prezent, în afară de perimetrul Neptun Deep, OMV Petrom mai are operaţiuni de explorare, dezvoltare şi producţie în perimetrul Istria din Marea Neagră.

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de 53 milioane bep în 2020. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România şi ţările învecinate prin intermediul a 793 benzinării, la sfârşitul anului 2020, sub două branduri, OMV şi Petrom.

În România, OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie listată la Bursa de Valori Bucureşti în termeni de capitalizare, estimează pentru 2021  un profit net de 1,8 mld. lei şi venituri din vânzări de 15,9 mld. lei în, potrivit bugetului supus votului acţionarilor în şedinţa din 27 aprilie. Acestea sunt estimările pentru OMV Petrom SA, potrivit bugetului.

Spre comparaţie, la nivel de SA, Petrom a încheiat anul 2020 cu venituri din vânzări de 15,4 mld. lei şi un profit net de 1,38 mld. lei. La BVB, Petrom a publicat rezultatele financiare la nivel de grup, respectiv 19,7 mld. lei vânzări şi 1,3 mld. lei profit net.

Romgaz, controlat de stat, a în­che­iat 2020 cu o cifră de afa­ceri preliminată de 4,07 miliarde lei, în scădere cu 19%, în condiţiile unei diminuări cu 10% a cantităţii vândute de gaze naturale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO