Burse - Fonduri mutuale

Petrom a obtinut un credit de 375 mil. euro

15.10.2008, 19:36 31

Petrom Bucuresti (SNP), cea mai mare companie romaneasca, a contractat o linie de credit in valoare de 375 mil. euro de la un consortiu de cinci banci internationale, potrivit unei raportari transmise Bursei de Valori Bucuresti.
Acesta este cel mai mare credit acordat unei companii romanesti, depasindu-l ca valoare pe cel contractat anul trecut de grupul telecom RCS&RDS, care a luat 500 mil. dolari (circa 330 mil. euro).
Linia de credit, pe o perioada de 3 ani, va fi utilizata pentru acoperirea nevoilor financiare curente ale companiei, inclusiv finantarea programului curent de investitii. Cea mai mare parte a imprumutului este in euro si in lei, dar compania poate retrage si dolari, dobanda fiind, pentru fiecare moneda, cu 1,5% peste rata de referinta.
Din sindicatul de banci fac parte UniCredit Bank Austria, Credit Agricole Luxemburg, Erste Group Bank, Raiffeisen Zentralbank si Societe Generale. "Acest credit a devenit necesar pentru a sustine programul de investitii de circa 1,5 mld. euro anual", a declarat Mariana Gheorghe, CEO al Petrom.
Conducerea Petrom a anuntat inca din luna august ca negociaza un credit de pana la 500 mil. euro pentru finantarea programului investitional, care a fost acoperit pana acum de fondurile aduse de actionarul majoritar, grupul austriac OMV, in cadrul majorarii de capital din 2004 si de profiturile generate de companie.
Compania a realizat investitii de 3,41 mld. euro in perioada 2004-2007 si si-a planificat investitii anuale de 1,5 mld. euro in perioada 2008-2010. Cu toate acestea, actiunile companiei au scazut in ultimele zile la nivelul de pret de la privatizare, atingand vineri un minim de 0,216 lei. Ieri, titlurile Petrom au pierdut 11%, inchizand la pretul de 0,24 lei, capitalizarea companiei fiind de 3,6 mld. euro.
Petrom a obtinut un profit net de 1,664 mld. lei (453 mil. euro) in primul semestru, in crestere cu 87%, la afaceri de 8,27 mld. lei (2,25 mld. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO