Burse - Fonduri mutuale

Petrolexportimport ia un bonus de 10 mil. lei la profit, după procesul Petrom-Glencore

Petrolexportimport ia un bonus de 10 mil. lei la profit,...

Autor: Radu Bostan

30.03.2015, 00:00 308

Compania de comerţ Petrolexportimport (simbol bursier PEI) va contabiliza anul acesta un câştig extraordinar de 10 milioane de lei, după ce va anula provizionul pentru litigii constituit din cauza implicării firmei într-un proces între producătorul de ţiţei OMV Petrom (simbol bursier SNP) şi traderul de materii prime Glencore. Petrom a obţinut de la Glencore, într-o instanţă britanică, plata a 40 milioane de dolari ca despăgubiri pentru că traderul a livrat în anii '90 rafinăriilor româneşti în mod fraudulos ţiţei din import de calitate inferioară celei agreate în contracte. Decizia a fost însă atacată cu apel de Glencore.

Implicarea Petrolexportimport în acest caz este atât istorică, în condiţiile în care firma era agentul de comerţ pentru rafinăriile din România, cât şi ca urmare a faptului că firma a fost prima care a aflat despre frauda comisă de Glencore, de la un informator din cadrul traderului elveţian. Petrolexportimport a deschis procedura de arbitraj împotriva traderului, dar a pierdut cauza. Ulterior acestui eşec, firma românească a informat şi Petrom, între timp privatizată, de presupusele fapte ale Glencore. Petrolexportimport încheiase 2014 cu pierderi de 1,6 milioane lei, faţă de un profit de 0,35 milioane lei în 2013, în condiţiile în care veniturile companiei s-au prăbuşit de la 237 milioane de lei la mai puţin de un milion de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO