Burse - Fonduri mutuale

Pentru moment brokerii se asteapta la o evolutie „cuminte” a Bursei

Pentru moment brokerii se asteapta la o evolutie „cuminte” a Bursei
08.03.2010, 23:05 22

Bursa locala a inregistrat ieri o evolutie aproape in stagnare,cea mai mare volatilitate din piata fiind consemnata de titlurilesocietatilor financiare, care dupa ce au deschis sedinta pe plus,au inchis pe minus, cu o corectie de aproape 0,6% fata de cotatia de vineri. Indicele BET,al celor mai lichide zece titluri, au urcat cu putin peste 0,4%, invreme ce sectorul energetic, redat de indicele BET-NG, a coborat cuputin peste 0,1%.

"Ma astept ca urmatoarele sedinte sa fie lipsite de volatilitatesi in consecinta, la o evolutie cuminte a pietei locale. Factoriicare duc la o astfel de evolutie sunt lipsa unor repere clare inceea ce priveste evolutiile viitoare, atat pe pietele externe, catsi pe plan local, referitor la demersul de majorare a pragului dedetinere. Amanarea discutiilor pe termen nedefinit a consumat dincapitalul speculativ al SIF-urilor", a declarat Alin Brendea,directorul de tranzactionare al societatii de intermediere PrimeTransaction.

Dintre societatile financiare, titlurile SIF Oltenia (SIF5) auinregistrat cea mai mare corectie din sedinta de ieri, de 1,2%,coborand astfel la pretul de 1,6 lei/actiune.

Rulajul pe tilurile SIF Oltenia a depasit 3,4 mil. lei, cel maimare la aceasta categorie.

"In lipsa unei volatilitati mai mari pe SIF-uri investitoriisi-au indreptat atentia catre alte titluri, precum si catre piataRASDAQ, dar nu cred ca este vorba despre o tendinta generala dedurata. Este mai degraba ceva de moment, si odata cu aparitia unorstiri in piata, in ceea ce priveste majorarea pragului de detinerela SIF-uri, ma astept la o revenire a volatilitatii pe societatilefinanciare", a adaugat Brendea.

Titlurile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV) au inchis inurcare, cea mai mare apreciere fiind inregistrata de actiunile TLV,care au urcat cu peste 1,7% fata de cotatia de vineri. In schimb,actiunile Broker Cluj (BRK) au revenit pe scadere, cu o corectie insedinta de ieri de putin peste 1,1%, coborand astfel la pretul de0,264 lei/actiune.

"Sunt intr-adevar iesiri si marcari de profit, dar nu ma asteptla scaderi violente in piata, ci mai degraba la o stagnare acotatiilor. Investitorii raman in expectativa, ceea ce inseamna sio reducere a rulajelor din piata", a continuat Brendea.

Valoarea transferurilor din sedinta de ieri s-a ridicat la 12,3mil. euro, insa peste 5,78 mil. euro au reprezentat tranzactii dealpe titlurile Rompetrol Rafinare (RRC), pentru 1,5% din actiunilecompaniei. In plus, aproape 1,9 mil. euro reprezinta tranzactii pepiata de obligatiuni.

In sectorul energetic, titlurile societatii nationale detransport de energie electrica Transelectrica (TEL) au continuatscaderea, cu o corectie de peste 2,1%, in timp ce actiunileTransgaz (TGN) au revenit pe plus, cu un avans de doar 0,8% fata decotatia de vineri. Titlurile companiei petroliere OMV Petrom (SNP)au coborat ieri cu putin peste 0,3%.

"Pe titlurile energetice e de asteptat sa continue corectiileincepute saptamana trecuta, pe masura ce investitorii marcheaza dinprofit. Nu cred insa ca vom vedea scaderi importante nici in acestsector", a incheiat Brendea.

De urmarit astazi

  • Evolutia titlurilor energetice, care continua sa evolueze inscadere, pe un rulaj moderat insa.
  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care se pastreazape minus, insa reduc din volatilitate.
  • Evolutia actiunilor Bancii Transilvania (TLV), care continua sainregistreze aprecieri, pe un rulaj sustinut.
  • Evolutia titlurilor Broker Cluj (BRK), care revin pe scadere,cu o corectie moderata, pe un rulaj in crestere.
  • Evolutia principalelor piete externe, care inregistreazaparcursuri incerte, cu o volatilitate in crestere.
  • Evolutia actiunilor Alumil Rom Industry (ALU), care in ultimeledoua sedinte au inregistrat aprecieri puternice, comparativ cumedia pietei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO