Burse - Fonduri mutuale

Pentru investitorii care doresc alternative la depozitele bancare: Fondurile de obligaţiuni au adus câştiguri de peste 6% în ultimul an. La fondurile de acţiuni, randament de 2,4%

Pentru investitorii care doresc alternative la depozitele...

Autor: Liviu Popescu

10.08.2016, 00:06 1329

Fondurile locale de obligaţiuni au înregistrat randamente de până la 6,2% în perioada iulie 2015-iulie 2016, de peste patru ori dobânda la bancă, în timp ce fondurile de acţiuni au adus câştiguri de 2,4%.

Un investitor care a ales în intervalul iulie 2015-iulie 2016 să-şi plaseze banii într-un fond de obligaţiuni, o investiţie mai puţin riscantă decât cea într-o acţiune, a avut un câştig de 6,25% după perioadă menţionată, în timp ce un fond de acţiuni i-ar fi adus un câştig de 2,4%.

Pe de altă parte, resursele plasate într-un depozit bancar, i-ar fi adus investitorului un câştig mediu de 1,7%, cât era dobânda medie plătită la un depozit în lei în iulie 2015.

Potrivit celor mai recente date ale BNR, dobânda medie la depozitele noi în lei a ajuns în iunie la minimul istoric de 1,06%.

Din cele 20 de fonduri mutuale cu cele mai mari câştiguri, plus cel de acţiuni, din clasamentul ZF, 12 fonduri de obligaţiuni sunt prezente în top şi şase fonduri de instrumente cu venit fix (obligaţiuni corporative, municipale, titluri de stat), potrivit datelor Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF).

Certinvest Tezaur, cu grad de risc scăzut, determinat de structura conservatoare a porto foliului de investiţii, se poziţionează pe primul loc în topul celor mai performante fonduri mutuale, cu randament de 6,25% în ultimele 12 luni.

Fondul investeşte în principal în depozite bancare şi instrumente cu venituri fixe, precum obligaţiuni municipale şi corporative, titluri de stat. Fondul are active de 2 mil. lei, faţă de 10 mil. lei la finele anului 2014, evoluţie negativă determinată de răscumpărările/subscrierile înregistrate, precum şi de randamentele instrumentelor în care s-au efectuat investiţii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO