Burse - Fonduri mutuale

Pensiile private „au marcat la piaţă“ şi au câştigat 15% pe an

Raluca Ţintoiu, director general al ING Pensii

Raluca Ţintoiu, director general al ING Pensii

Autor: Roxana Pricop

19.02.2015, 00:07 1233

Fondurile de pensii obligatorii au bătut fondurile mutuale raportând randamente de până la 15,7% în ultimele 12 luni, deşi şi-au asumat riscuri mult mai reduse şi au investit preponderent în titluri de stat.

„Secretul“ fondurilor de pensii stă în metoda di­fe­ri­tă de evaluare a titlurilor de stat, care le-a permis să pro­fite din plin de scăderea dobânzilor, în timp ce „verii“ lor mai riscanţi au privit de pe margine la această opor­tunitate. „Un motiv al diferenţei de randamente dintre fondurile de pensii şi fondurile mutuale este nemarcarea la piaţă a instrumentelor cu venit fix de către fondurile mu­tuale, astfel producându-se o amânare a înregistrării câşti­gurilor de capital în randamentul respectivelor fon­duri“, a spus Raluca Ţintoiu, director general al ING Pensii.

Cel mai performant fond mutual local de obligaţiuni are un randament de 7% (Erste Bond Flexible) în ultimele 12 luni, la jumătate faţă de câştigul de 15,7% obţinut de fondul de pensii private obligatorii al BRD, care a obţinut cel mai ridicat câştig din rândul pensiilor private. Nici fondurile mutuale cu acţiuni în portofoliu nu au reuşit să obţină randamente mai mari, deşi bursa a crescut cu 10% în ultimele 12 luni.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO