Burse - Fonduri mutuale

Pe piata de capital oportunitatile nu au disparut. Sunt doar mai greu de descoperit

05.07.2004, 00:00 17

Desi majoritatea brokerilor de la Bursa spun ca piata a crescut mult peste asteptari de la inceputul anului si este posibil ca piata sa intre intr-o perioada de stationare sau chiar sa inregistreze usoare corectii negative, cert este ca oricare va fi evolutia generala a pietei in urmatoarele sase luni, in sus sau in jos, pe piata vor exista investitori care vor castiga.
Fiecare broker are cateva actiuni pe care mizeaza pentru urmatoarele sase luni. Parerile sunt destul de impartite, dar lucrurile stateau la fel si la inceputul anului, de cand  piata a crescut cu 70%.
"Pe actualele niveluri de pret este foarte greu de spus ce va creste in urmatoarele sase luni. Pe termen mai lung, toate actiunile au potential de crestere. In perioada urmatoare este posibil ca piata in ansamblu sa mai creasca cu 10% doar din inertie," spune Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities a Bancii Transilvania.
O investitie in actiunile celei mai mari companii listata la Bursa, Petrom, a fost in ultimii ani o metoda buna de a castiga sau de a pierde in pas cu piata in ansamblu. Acesteia i s-a alaturat de cateva luni Rompetrol Rafinare (Petromidia), cu care pare sa isi fi sincronizat evolutia. De la inceputul anului ambele actiuni au adus profituri de peste 70%. Motive de crestere exista in continuare si pentru Petrom si pentru Petromidia.
"Cred ca la Petrom pana acum se cumparat sperate de imbunatatire a situatiei financiare. Cred ca odata cu preluare companiei de catre OMV, se va vedea o imbunatatire a situatiei financiare, spune Grigore Chis, director de tranzactionare la SSIF Broker. Privatizarea Petrom prin preluarea pachetului majoritar de catre grupul austriac OMV este de asteptat sa se incheie in aceasta luna.
Evolutia Petromidia la Bursa a fost afectata in ultimele luni de vanzarile masive de actiuni, dar situatia s-ar putea schimba in urmatoarele luni. "Cred ca printre actiunile care au potential destul de ridicat de crestere se numara Petromidia, datorita faptului ca se tranzactioneaza sub activul net si a faptului ca are o pozitie buna pe piata petroliera," spune Rares Nilas. El a sus ca evolutia actiunilor Petromidia va depinde in perioada urmatoare de SIF Transilvania. Aceasta a vandut pe piata aproximativ 5% din actiunile companiei in ultimele doua luni, fapt care a afectat probabil pretul actiunilor. Societatea mai detine inca aproximativ 5% iar vanzarea pachetelor de actiuni ar putea mentine, spune Nilas, pretul in intervalul 600-700 lei/actiune. Actiunile Petromdia au adus de la finalul anului trecut o crestere de 84%, dar cei care au cumparat actiuni in prima zi de tranzactionare la Bursa de Valori la 116 lei/actiune inregistreaza in prezent un castig de peste 450%.
Vedetele primei jumatati de an la Bursa, actiunile SIF continua sa fie printre cele mai controversate. Unii le cumpara sau de vand uitand-se la rezultatele financiare, iar altii se gandesc la reglementarile privind pragul maxim de detinere.
"Nu situ ce se va intampla cu SIF-urile. Cred ca totul depinde acum de CNVM," spune Chis. De la inceputul anului actiunile SIF au crescut cu 80%, peste media pietei mai ales datorita discutiilor pe seama ridicarii pragului maxim de actiuni pe care un investitor il poate detine la o astfel de societate. Pana la urma, prevederea conform careia, pragul de detinere urma sa fie modificat de la 0,1% la 1% nu a mai aparut in lege. Responsabilitatea privind pragul de detinere a ajuns insa la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, care trebuie sa emita reglementari pe acesta tema. CNVM nu a formulat pana in prezent o pozitie clara pe acest subiect.
"Parerea mea este ca SIF-urile sunt inca atractive atata timp cat se tranzactioneaza sub valoarea activului net sunt atractive pentru investitori. Am avut in ultimele saptamani cativa clienti noi care s-au orientat catre SIF-uri chiar din acest motiv, spune Marius Trif, presedintele Carpatica Invest. In urmatoarele doua luni in situatiile financiare ale SIF-urilor vor aparea cresteri importante de profit datorita intrarii dividendelor din anii anteriori, fapt care ar putea avea un impact psiholigic pozitiv asupra pietei, desi marea majoritate a investitorilor stiu acest lucru.
Presedintele Carpatica Invest mai mizeaza si pe actiunile bancilor, de la care intreaga piata se asteapta la rezultate financiare bune pe trimestrul al doilea. "Bancile au avut rezultate financiare bune la trei luni si cred ca si rezultatele financiare la jumatatea anului se vor incadra in tendinta aceasta de crestere," spune Grigore Chis. In prima jumatate a anului, actiunilor BRD si ale Bancii Transilvania li s-au alaturat la Bursa de Valori si cele ale Bancii Comerciale Carpatica.
Brokerii si investitorii nu au in prezent foarte multe informatii despre societatile cotate si sunt in asteptarea rezultatelor semestriale ale companiilor care vor fi publicate incepand cu finalul acestei luni. Situatiile financiare la jumatatea anului vor crea o imagine mai buna asupra evolutiei societatilor din acest an si a dividendelor la care investitorii trebuie sa se astepte pentru inceputul anului viitor.
Rezultatele financiare semestriale vor aduce fara indoiala cresteri sau scaderi bruste pentru companiile mici "uitate" de investitori, prilej de castiguri pe termen scurt. Pe piata monetara se contureaza o tendinta de scadere a dobanzilor, iar aceasta ar trebui sa duca la cresterea pretului majoritatii actiunilor. Si in aceasta privinta parerile sunt impartite, unii brokeri spunand ca scaderea dobanzilor este deja inclusa in asteptarile investitorilor in timp ce altii sustin ca piata va creste cand scaderea dobanzilor va fi evidenta.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO