Burse - Fonduri mutuale

Patriciu nu vrea sa dea 170 mil. euro pentru minoritarii RRC si PTR

Patriciu nu vrea sa dea 170 mil. euro pentru minoritarii RRC si PTR

Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol, sustine ca preluarea grupului de catre KazMunaiGaz a respectat toate prevederile legale in vigoare la data tranzactiei, care nu impuneau o oferta publica de preluare pentru participatiile minoritare in RRC si PTR

11.03.2009, 18:18 17

Grupul Rompetrol condus de omul de afaceri Dinu Patriciu sustine ca nu poate fi obligat sa desfasoare retroactiv oferte publice de preluare pentru Rompetrol Rafinare (RRC) si Rompetrol Well Services (PTR), in conditiile in care aceasta obligativitate nu este prevazuta de legea romana.

In urma anuntului grupului, actiunile RRRC au pierdut ieri 5%, dupa o crestere de 15% in zilele precedente, ca urmare a publicarii proiectului CNVM.
In cazul in care proiectul lansat de CNVM privind ofertele publice de preluare va intra in vigoare, grupul Rompetrol ar putea fi obligat sa scoata din conturi peste 170 mil. euro pentru rascumpararea participatiilor actionarilor minoritari in cadrul RRC si PTR.
Intr-un scenariu optimist, Rompetrol va fi nevoita sa faca o oferta publica de preluare la pretul mediu de tranzactionare din ultimele 12 luni. In cazul RRC, pretul mediu este de 0,045 lei/actiune, in vreme ce la Well Services acesta ajunge la 0,711 lei/actiune. Valoarea celor doua oferte de preluare s-ar ridica astfel la 329 mil. lei (76,7 mil. euro).
In al doilea scenariu, unul pesimist pentru Rompetrol, compania va fi nevoita sa faca o oferta publica de preluare la pretul mediu cerut de fondul de investitii QVT, aferent perioadei ianuarie 2007 - ianuarie 2008. In acest caz, Rompetrol ar trebui sa plateasca pentru Petromidia un pret de circa 0,103 lei/actiune, in vreme ce pentru Well Services pretul mediu se ridica la 1,509 lei/actiune. In aceste conditii, grupul Rompetrol ar trebui sa puna la bataie circa 742 mil. lei (173 mil. euro).
Grupul Rompetrol considera ca adoptarea in forma actuala a propunerii CNVM privind detinerile directe si detinerile indirecte va avea un impact negativ asupra raporturilor dintre emitentii din Romania si actionarii minoritari, prin schimbarea regulilor de functionare a pietei de capital.
"Masura propusa va afecta majoritatea companiilor listate, prin obligarea actionarilor care detin peste 33% sa initieze oferte publice de preluare, potrivit noii formulari incluse in Proiectul de Instructiune, si nu a celor care dobandesc, asa cum se precizeaza in Directiva Europeana, preluata si in legislatia romana", sustin reprezentantii Rompetrol.
Acestia mai spun ca propunerea nu a fost insotita si de o expunere de motive, aceasta venind pe fondul presiunilor exercitate atat de fondurile de investitii, cat si de diverse grupuri de interese, afectate in prezent de diminuarea valorii portofoliului de actiuni. "Grupul Rompetrol asteapta in continuare un punct de vedere oficial al CNVM cu privire la solicitarea depusa la finele anului trecut de fondul de investitii QVT Fund, actionar minoritar la Rompetrol Rafinare", sustin reprezentantii Rompetrol. Ei sunt de parere ca tranzactia dintre Rompetrol Holding si KazMunaiGaz pentru preluarea a 75% din actiunile The Rompetrol Group NV s-a realizat in cursul anului 2007 cu respectarea prevederilor legale, in vigoare la acea data, fiind avizata de toate autoritatile competente.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO