Burse - Fonduri mutuale

Care sunt pariurile suedezilor de la East Capital pentru 2012?

Care sunt pariurile suedezilor de la East Capital pentru 2012?

Foto: Shutterstock

Autor: Roxana Pricop

26.12.2011, 18:57 1074

Compania suedeză de administrare a investiţiilor East Capital, cu active în gestiune de 3,5 miliarde de euro şi cu investiţii de 70 milioane de euro pe Bursa de la Bucureşti, se aşteaptă ca Polonia şi Rusia să performeze cel mai bine în 2012, an ce va fi dominat de turbulenţele financiare din zona euro.

"Credem că economiile mari, echilibrate, previzibile şi sprijinite de cererea internă au cele mai bune perspective de a performa în 2012. Acest lucru înseamnă că preferăm Rusia şi Polonia. Ne aşteptăm ca economiile din Europa de Est să înregistreze o încetinire a rtimului de creştere în 2012 din cauza scăderii cererii externe. Aproape toate economiile emergente vor înregistra o scădere a ritmului de creştere din cauza scăderii exporturilor în statele dezvoltate, iar Europa de Est nu va fi o excepţie. Totuşi, ne aşteptăm ca cererea internă să rămână destul de robustă, cel puţin în economiile de dimensiuni mai mari în prima jumătate a anului. Evoluţia consumului şi a investiţiilor din Rusia, Polonia şi Turcia a surprins plăcut în cea de-a doua jumătate a anului 2011, şi credem că această evoluţie pozitivă va continua pentru încă câteva trimestre pentru a încetini în cea de-a doua jumătate a anului. Mai mult, potenţialul de creştere pe termen mediu rămâne ridicat pentru cele mai multe state din Europa de Est, chiar dacă nu ne aşteptăm să revină la ratele de creştere de dinainte de criză", potrivit unui raport publicat de East Capital.

Administratorii suedezi vorbesc de asemenea despre faptul că principalii factori de risc provin din zona euro. "În general, cu cât o economie este mai dependentă de cererea externă şi mai integrată în zona euro, cu atât mai vulnerabilă va fi în 2012. Statele cu economii echilibrate, cu puţine incertitudini şi cu economii susţinute de cererea internă ar trebui să fie mai în siguranţă, deşi nici o economie nu este la adăpost de turbulenţele din zona euro. Credem că pieţele de acţiuni pot performa chiar şi atunci când creşterea economică încetineşte. Dar nu credem că o posibilă revenire va avea loc pe toate pieţele aşa cum s-a întâmplat cu vânzările masive. În primă fază, investitorii se vor concentra pe companiile mari şi pe pieţele cu cele mai atractive fundamente".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO