Burse - Fonduri mutuale

Pariul de criză al OTP a bătut toate fondurile mutuale anul acesta cu un randament de 14% pe bursă

Pariul de criză al OTP a bătut toate fondurile mutuale anul acesta cu un randament de 14% pe bursă

Foto: Shutterstock

Autor: Adrian Ionut Cojocar

06.11.2011, 19:09 606

Preţul unităţilor fondului închis de investiţii OTP WiseRO (WRO), administrat de OTP Asset Management, a urcat anul acesta pe bursă cu 14% şi a adus investitorilor în aceste titluri un câştig superior tuturor randamentelor înregistrate de cele 60 de fonduri mutuale existente pe piaţa din România în primele 10 luni din acest an.

Acţiunile OTP WiseRO erau cotate la finele anului trecut la 165,7 lei/unitate, iar în prezent acelaşi titlu valorează 188,9 lei/unitate, nivel foarte apropiat de valoarea unitară a fondului (VUAN), de circa 191,2 lei/unitate.

Cel mai mare randament adus de către un fond mutual în acest an a fost obţinut tot de către un fond al OTP, respectiv OTP BalansisRO, cu un câştig de 12,95% de la finele anului trecut.

Titlurile OTP WiseRO au fost listate pe bursă în urmă cu doi ani în parteneriat cu Intercapital ca un pariu că perioada de criză va continua, în condiţiile în care fondul obţine de obicei randamente bune când cotaţiile de la bursă scad.

Oferta de listare a OTP Wise pe bursă a înregistrat cel mai ridicat nivel de suprasubscriere de la IPO-ul lansat de Transgaz (TGN) la finele lui 2007. Subscrierile investitorilor au depăşit cu 49,1% valoarea ofertei, ridicându-se la 8,9 mil. lei (2,1 mil. euro).

OTP WiseRo este un fond cu capital garantat şi are o durată de viaţă de trei ani. Fondul investeşte într-un instrument financiar derivat de tip index swap, ce are la bază indicele SGI Wise US Long/Short Vol Target - dezvoltat de Societe Generale Corporate & Investment Banking şi calculat zilnic de Standard & Poor's. Indicele ce stă la baza fondului include o combinaţie de poziţii long (de cumpărare) şi short (de vânzare) pe acţiuni din componenţa S&P500 (indicele celor mai mari şi lichide 500 de companii americane listate). Pentru cele mai bune 10% din acţiuni se iniţiază poziţii "long", pentru a lua parte la creşterea de preţ, iar pentru cele mai slabe 10% din acţiuni se iniţiază poziţii "short", pentru a câştiga din scăderea de preţ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO