Caută doar în titlu
Burse - Fonduri mutuale

Pandemia a dezmorţit investitorii de la BVB: În primele nouă luni din 2020, numărul tranzacţiilor s-a majorat cu aproape 70%, iar valoarea totală a tranzacţiilor a atins nivelul de 12,7 mld. lei, plus 56%

În pofida contextului macroeconomic deteriorat şi a riscurilor aflate pe o pantă ascendentă pe pieţele financiare, primele nouă luni din 2020 au marcat o creştere a lichidităţii pieţei locale de capital, atât din perspectiva valorii tranzacţionate, cât şi a numărului de tranzacţii, comparativ cu perioada similară din 2019.

Astfel, valoarea totală tranzacţionată pe piaţa BVB şi SMT (sistemul multilateral de tranzacţionare)  a atins nivelul de 12,69 miliarde lei, în creştere cu 56,27% faţă de perioada similară din 2019, în timp ce numărul de tranzacţii derulate la Bursa de la Bucureşti a crescut cu 69,14%.

La 30 septembrie 2020, capitalizarea bursieră de pe piaţa reglementată a atins nivelul de 134,6 miliarde lei, în scădere cu aproximativ 26% comparativ cu finalul anului 2019, potrivit celor mai recente date transmise de ASF.

Totodată, toţi indicii bursei româneşti au înregistrat evoluţii negative, corecţiile fiind de peste 6%, în primele nouă luni ale anului 2020, comparativ cu 31 decembrie 2019, înainte de izbucnirea crizei generată de pandemia COVID-19.

În acest context, indicele BET, de referinţă pentru piaţa locală de capital, ce surprinde evoluţiile celor mai tranzacţionate companii de pe piaţa reglementată a BVB, a avut o scădere de 9,7% la 30 septembrie 2020, comparativ cu finalul anului 2019.

În perioada ianuarie-septembrie 2020, valoarea tranzacţiilor cu titluri de stat a crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019, înregistrând un nivel de aproximativ 1,25 miliarde lei.

“Acţiunile rămân clasa dominantă de active financiare, cu o pondere de 77,73% din totalul valorii tranzacţionate la BVB în primele nouă luni ale anului 2020”, menţionează raportul ASF.

În perioada analizată, cei mai activi intermediari pe BVB (piaţa reglementată şi SMT) au fost SSIF-urile, valoarea intermediată de acestea fiind de aproximativ 16 miliarde de lei. Intermediarii locali (SSIF şi instituţiile de credit) au realizat aproximativ 83% din valoarea totală intermediată.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.