Burse - Fonduri mutuale

Pana se intorc randamentele, administratorii de fonduri fac reduceri la comisioane

Pana se intorc randamentele, administratorii de fonduri fac reduceri la comisioane

Jan Pricop, director general adjunct KD Investments: Reducerea comisioaneloreste prima decizie de acest gen pe care am luat-o anul acesta, dar este posibil sa mai facem astfel de reduceri. Cred ca si alti administratori de fonduri vor reduce comisioanele, decizii care vor fi luate la limita profitabilitatii.

13.06.2008, 22:15 18

Corectiile bursiere au impins administratorii de fonduri sa reduca comisioanele de administrare in incercarea de a conserva castigurile investitorilor intrate pe o continua panta descendenta. Masura a fost luata de administratori cu pretul reducerii veniturilor.
"Mare parte din investitorii care au intrat in fonduri anul trecut sunt pe minus in prezent. Astfel ca o reducere a comisioanelor de administrare va fi perceputa pozitiv de acestia", spune Jan Pricop, director general adjunct la societatea de administrare KD Investments.
KD Investments a decis reducerea comisionului de administrare pentru luna mai de la 0,75% la 0,5% in cazul fondului de actiuni KD Maximus, si de la 0,4% la 0,25% pentru fondul de plasamente diversificate KD Optimus.
"Pentru cele doua fonduri KD, comisionul de administrare se calculeaza in functie de performantele lunare. Reducerea comisioanelor este prima decizie de acest gen pe care am luat-o anul acesta, dar este posibil sa mai facem astfel de reduceri", explica Pricop.
In luna mai, KD Maximus a marcat un randament de 2,9%, in timp ce KD Optimus, fond diversificat, a inregistrat un plus de 2,3%.
Pentru un randament lunar de peste 3% pentru fondul de actiuni, administratorul taxeaza administrarea cu un comision maxim, de 1%. Atunci cand performanta fondului scade sub pragul de 3%, comisionul poate cobori pana la valoarea minima de 0,25%.
Un alt administrator din piata, Star Asset Management a redus comisioanele de administrare cu 50% pentru fondul de actiuni Star Next si cu 25% pentru fondul diversificat Star Focus in intervalul cuprins intre lunile iunie si august.
"Cred ca si alti administratori de fonduri vor reduce comisioanele, decizii care vor fi luate la limita profitabilitatii. Daca intrarile in fonduri nu compenseaza scaderile activelor, vom asista la o reducere a veniturilor incasate de administratori anul acesta. Cu cat vor scadea veniturile, este insa destul de greu de estimat", continua reprezentantul KD Investments.
Reducerea comisioanelor de administrare are loc in contextul in care performantele fondurilor din ultimele 12 luni au trecut cu greu de pragul de 0%. De altfel, numai doua fonduri mutuale au reusit sa marcheze un randament anual peste valoarea dobanzilor la sfarsitul lunii mai. Stabilo, fond de obligatiuni administrat de Pioneer Asset Management, a fost performerul industriei cu un randament de 11,6%in ultimele 12 luni, urmat de Orizont, fond de obligatiuni gestionat de Certinvest, care a adus investitorilor un plus anual de 8,6%.
Comisioanele au fost principalul instrument cu care administratorii de fonduri au incercat sa diminueze impactul scaderii bursiere si a volalititatii ridicate asupra investitorilor.
In aprilie, societatea de administrare a Certinvest a triplat comisioanele de rascumparare pe termen scurt la fondul de actiuni Intercapital, care a fost tinta speculatorilor in primul trimestru al anului. Mai mult de jumatate din scaderea de 13,6 milioane de lei (3,67 mil. euro) a activelor fondului a fost cauzata de retragerile speculative.
Tot ca masura preventiva, KD Investments, a decis majorarea comisioanelor de rascumparare de la 1,5% pana la 3,5% pentru primele 60 de zile la fondurile administrate.
Fluctuatiile investitorilor cu caracter speculativ au fost incurajate si de faptul ca valoarea la zi a unitatilor de fond este calculata pe baza preturilor de la Bursa din urma cu doua sau chiar trei zile. Comisioanele de rascumparare percepute de administratori se constituie ca venituri ale fondurilor mutuale, amortizand astfel din impactul negativ al retragerilor asupra unitatii de fond, in timp ce comisioanele de administrare se constituie in venituri ale societatii de administratori.
Alaturi de randament, comisioanele sunt un criteriu important de selectie a fondurilor mutuale pentru ca acestea decid castigul net al investitorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO