Burse - Fonduri mutuale

Pana la privatizare, IAR Ghimbav se pregateste sa dea afara 300 de salariati

Pana la privatizare, IAR Ghimbav se pregateste sa dea afara 300 de salariati
17.06.2009, 17:55 72

Producatorul de elicoptere IAR Ghimbav (simbol bursier IARV) ar putea reincepe in aceasta luna procesul de privatizare, conform directorului comercial si financiar al societatii Ion Dumitrescu. Pe de alta parte, compania va demara un program de restructurare a activitatii care implica disponibilizarea a 300 din cei 800 de salariati.

"IAR ar putea reincepe procesul de privatizare in aceasta luna, in conditiile in care documentele pentru privatizare au fost trimise de catre conducerea societatii catre Ministerul Economiei, responsabil cu privatizarea societatii", spune Dumitrescu.
Ministerul Economiei detine in prezent 64,89% din producatorul roman de elicoptere.
"Societatea care va achizitiona IAR Ghimbav va trebui sa activeze in domeniul aeronautic. In plus, nimeni nu poate cumpara o societate daca nu se cunoaste si strategia pentru piata interna. De exemplu, nu cred ca o sa cumpere cineva societatea si o sa se axeze numai pe export. In trecut, tendinta Romaniei a fost sa achizitioneze elicoptere din import, ceea ce nu este favorabil pentru piata locala", spune Dumitrescu.
Acesta specifica faptul ca statul ar trebui sa-si stabileasca o strategie clara pentru urmatorii zece ani, privind necesarul de elicoptere, pentru ca un potential cumparator sa cunoasca si cererea de pe piata interna.
Producatorul de elicoptere asteapta in acest an afaceri in scadere cu circa 26,4% fata de anul trecut, de la 203,7 mil. lei (55,3 mil. euro) la 150 mil. lei. In acelasi timp, profitul companiei este asteptat sa scada de aproape cinci ori, pana la un nivel de cel mult un milion de lei, fata de 4,8 mil. lei (1,3 mil. euro) in 2008.
"Primul semestru din acest an se va incheia pe profit, deoarece nu au fost probleme majore in toata aceasta perioada. Semestrul al doilea s-ar putea sa fie o problema totusi, in conditiile in care volumul comenzilor a scazut destul de puternic in tara", spune directorul comercial si financiar al societatii Ion Dumitrescu.
El adauga faptul ca in prima parte a acestui an numarul de clienti si de contracte nu a scazut, insa nici nu a cunoscut cresteri, numarul clientilor ramanand acelasi ca si in anii trecuti. Cu toate acestea, volumul comenzilor a scazut dramatic, de pana la zece ori, conform directorului financiar.
"In Romania avem contracte cu Ministerul Apararii, Serviciul Roman de Informatii si Ministerul de Interne. Cu societati private avem incheiate anumite contracte, insa acestea sunt nesemnificative ca pondere in afacerile companiei. Pe plan extern, avem incheiate contracte cu Emiratele Arabe, Franta, Oman, exporturile reprezentand aproape jumatate din totalul afacerilor", spune Dumitrescu.
Acesta se asteapta ca IAR sa atinga in acest an tintele din bugetul de venituri si cheltuieli, in conditiile in care pana in prezent au fost realizate bugetele pentru primele trimestre din acest an. In conditiile in care nu vor aparea situatii extreme, bugetul de venituri si cheltuieli pentru anul curent nu va suferi modificari.
IAR Ghimbav a raportat pentru primul trimestru un profit de 3,79 mil. lei, fata de pierderile de 5,03 mil. lei raportate in aceeasi perioada a anului anterior, in vreme ce afacerile au crescut la 33,05 mil. lei, de la 8,17 mil. lei.
Conform directorului financiar, societatea are in plan in aceasta vara demararea unui program de restructurare, care va viza disponibilizarea unui numar de 300 de persoane.
"O noua restructurare, dupa cea din aceasta vara, ar avea efecte neprevazute. In orice caz, numarul de angajati pe care o sa ne bazam in continuare, de 500 de salariati, ar trebui sa acopere necesarul de productie", spune Dumitrescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO