Burse - Fonduri mutuale

Ovidiu Tender a ajuns cu Prospecţiuni în Senegal

Ovidiu Tender a ajuns cu Prospecţiuni în Senegal

Ovidiu Tender controlează 60% din acţiunile Prospecţiuni Bucureşti

26.07.2010, 23:07 220

Compania de prospectare geologică a lui Ovidiu Tender,Prospecţiuni Bucureşti (PRSN), una dintre cele mai importantecompanii locale din sectorul serviciilor pentru industria de petrolşi gaze, a a semnat la mijlocul lunii iunie un memorandum deînţelegere cu Société des Petroles du Senegal (Petrosen) pentruînfiinţarea unui parteneriat de lungă durată în domeniulserviciilor geologice, geofizice şi geochimice.
În cadrul aceluiaşi memorandum, Prospecţiuni şi-a exprimatinteresul de a obţine şi concesiona licenţa de explorare în petrolşi gaze pentru blocul Diourbel (o regiune din Senegal).
"Este un acord foarte important pentru noi deoarece, prin semnareaacestui parteneriat, ne facem intrarea pe o piaţă foarteinteresantă, cea a Africii de Vest, într-una din regiunile cele maidezvoltate ale continentului. În aceeaşi ordine de idei,înţelegerea semnată recent creşte expunerea internaţională aProspecţiuni care are în acest moment operaţiuni din SUA până înIran şi din România până în Senegal", a declarat Gehrig Schultz,CEO-ul Prospecţiuni.
Obiectivul americanului adus de Tender la conducerea Prospecţiuniîn 2008 este ca în decurs de cinci ani lucrările externe să ajungăla o cotă de 30-40% din valoarea afacerilor, de la circa 10% anultrecut.
Prospecţiuni este principalul furnizor de servicii de prospectaregeologică pentru marile companii locale din industria de petrol şigaze, OMV Petrom, Romgaz şi Rompetrol. Compania a realizat înprimul trimestru o cifră de afaceri în scădere cu 24%, până la 32,6mil. lei (7,9 mil. euro), după ce în 2009 afacerile companiei auurcat cu 80%, la un nivel de 225,2 mil. lei (53 mil. euro).
Profitul companiei a scăzut semnificativ în primele trei luni aleanului, până la 0,94 mil. lei, în condiţiile în care anul trecutProspecţiuni a înregistrat un câştig net de 41 mil. lei (9,7 mil.euro). Activitatea companiei din primul trimestru a fost îngreunatăde condiţiile meteorologice nefavorabile.
Prospecţiuni este una dintre cele mai importante companii listatepe piaţa RASDAQ a Bursei de la Bucureşti, cu o capitalizare de 35,4mil. euro. Compania este controlată în proporţie de 60% de grupulTender, controlat de omul de afaceri din Timişoara. Tender a vândutîncepând din 2007 peste 20% din acţiuni pentru a le creştelichiditatea şi, implicit, pentru a obţine o evaluare mai bună acompaniei. SIF Muntenia deţine o participaţie minoritară de 11,8%,iar în ultimii ani mai multe fonduri de investiţii locale şistrăine au ajuns să deţină pachete importante de acţiuniPRSN.
Acţiunile Prospecţiuni se tranzacţionau ieri la preţul de 0,21 lei,nivel apropiat de cel de la începutul anului, după ce în apriliepreţul urcase peste 0,34 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO