Burse - Fonduri mutuale

OTP Wise, prima listare din 2009, vine in doua saptamani

OTP Wise, prima listare din 2009, vine in doua saptamani

Dan Popovici, director de investitii la OTP Asset Management: In momentul de fata asteptam aprobarile Comisiei de admitere la cota bursei si cea a Comitetului bursei

17.09.2009, 17:44 29

Listarea fondului inchis de investitii OPT Wise, cu capitalgarantat, asteapta in prezent acordul Bursei de Valori Bucuresti(BVB), intrarea la tranzactionare fiind estimata pentru finalulacestei luni.

"In momentul de fata asteptam aprobarile Comisiei de admitere lacota bursei si cea a Comitetului bursei. Pana la finalul luniiseptembrie, estimam ca fondul OPT Wise va intra la tranzactionare",a spus Dan Popovici, director de investitii la societatea OTP AssetManagement -administratorul fondului.

Listarea OPT Wise ar putea fi singura listare pe Bursa din acestan, urmand a avea loc dupa un an de la listarea unui alt fondinchis-STK Emergent, care a intrat la tranzactionare pe 22septembrie 2008.

"Nu cred ca va dura mai mult de o saptamana pentru a aprobalistarea OTP Wise. In plus, vom face maximul de efort pentru caintrarea la tranzactionare sa aiba loc cat mai repede, pana lafinele lunii", a afirmat Stere Farmache, presedintele Bursei deValori Bucuresti (BVB).

Oferta OTP Wise a inregistrat cel mai ridicat nivel desuprasubscriere de la IPO-ul lansat de Transgaz (TGN) la finele lui2007. Subscrierile investitorilor au depasit cu 49,1% valoareaofertei, ridicandu-se la 8,9 mil. lei (2,1 mil. euro).

"OTP WiseRO a reusit sa atraga active in valoare de 8,9 mil.lei, de la 733 de investitori, printre acestia regasindu-se 721persoane fizice, restul fiind investitori persoane juridice siinstitutionali. Suma cea mai mare plasata in fond de un investitorindividual a depasit echivalentul a 50.000 euro", a spus DanielaStefu, director general adjunct vanzari si marketing la OTP AM.

OTP WiseRo are o durata de viata de trei ani. Fondul investesteintr-un instrument financiar derivat de tip index swap, ce are labaza indicele SGI Wise US Long/Short Vol Target - dezvoltat deSociété Générale Corporate & Investment Banking si calculatzilnic de Standard & Poor's.

Sumele atrase in urma ofertei publice de titluri sunt plasate indepozite bancare, pe intreaga durata de viata a fondului. Dindobanzile incasate, administratorul incheie un contract cu SociétéGénérale Corporate & Investment Banking pentru ca fondul sabeneficieze de randamentul indicelui SGI Wise US Long/Short VolTarget.

Indicele ce sta la baza fondului include o combinatie de pozitiilong (de cumparare) si short (de vanzare) pe actiuni din componentaS&P500 (indicele celor mai mari si lichide 500 de companiiamericane listate). Principalele avantaje ale fondului constau infaptul ca ofera garantia ca investitorii care au cumparat in IPO nuisi vor pierde investitia initiala in fond, indiferent de evolutiapietelor financiare sau a pretului fondului la bursa, si ca permiteacestora sa iasa din fond prin vanzare pe Bursa pentru a-simaximiza profitul.

In paralel cu oferta publica de titluri, societatea OTP AMalaturi de banca din grup au lansat un produs combinat.Investitorii care cumparau unitati de fond OTP Wise prinintermediul retelei bancare OTP au beneficiat de un depozit cudobanda promotionala de pana la 15% pe an pentru lei si de pana la6,2% pentru plasamentele in euro. Sumele plasate in depozitelepromotionale s-au ridicat la aproximativ 4,6 mil. lei, reprezentandmai mult de 51% fata de valoarea subscrierilor in fond.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO