Burse - Fonduri mutuale

Opt zile de foc pentru MedLife, în cea mai mare listare privată de pe bursă din ultimul deceniu

Opt zile de foc pentru MedLife, în cea mai mare listare...

Autor: Liviu Popescu

07.12.2016, 00:08 4021

Cel mai mare furnizor de servicii medicale private MedLife (care ar putea avea simbolul bursier M) va încerca pe parcursul a şap­te zile lucrătoare să atragă in­vestitorii de retail aşteptaţi să subscrie la un preţ maxim de 35 de lei/acţiune. În a opta zi sunt aşteptaţi investitorii instituţionali.

Investitorilor de retail le-au fost alocate 1,3 mi­lioane de acţiuni, adică 15% din total, iar cei care vor cumpăra în primele patru zile vor avea un discount de 5%, adică la un preţ de 33 lei. Acţiunile rămase, un număr de 7,5 mi­lioa­ne, vor fi oferite către investitorii instituţionali (fonduri de investiţii, fonduri de pensii, traderi, societăţi de asigurare). Ei pot subscrie pe dura­ta a opt zile la orice preţ până la cel maxim.

Fondul Value4Capital, care a intrat în acţionariatul MedLife în 2009 pentru 20 mil. euro, are în prezent 36,2% din companie şi ar putea să iasă pentru circa 57 mil. euro. Acţio­na­rii vânzători, V4C şi Inter­na­tio­nal Finance Cor­po­ration, ar putea primi 69 mil. euro (309 mil. lei) în urma ofertei, presupunând că toate acţiu­ni­le oferite deţinute de fiecare acţionar vân­ză­tor în parte vor fi vândute la preţul maxim de ofertă.

„Preţul maxim anunţat poate să pară mare la prima vedere raportat la profitul companiei şi mai ales la activele nete ale acesteia. Însă, acesta nu este preţul final, ci doar preţul maxim. În plus, estimările optimiste privind creşterea afacerilor în următorii ani făcute de consorţiul de interemediere pot fi un factor decisiv pentru închiderea cu succes a ofertei Medlife”, consideră Simion Tihon, broker la Prime Transaction. Un alt aspect care să susţină acest preţ este creat de recentul precedent prin care s-a vândut Profi, la multipli chiar mai mari decât în cazul Medlife cu preţul maxim de ofertă, mai spune el.

Raiffeisen împreună cu Wood&Company vor încerca să listeze la bursă Medlife, care la un număr de 20 milioane de acţiuni, şi la un preţ maxim de 35 de lei/acţiune, rezultă o capitalizare de circa 700 mil. lei (155 mil. euro), adică în top 15 cele mai mari companii listate la Bucureşti. Compania testează astfel piaţă la o valoare sub cea vehiculată anterior, care potrivit brokerilor de la Tradeville, poate să fie cuprinsă între 174-209 mil. euro, conform unui document văzut de ZF, ceea ce că înseamnă că este posibil să fi sondat deja investitorii instituţionali cu privire la valoarea companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO