Burse - Fonduri mutuale

OPSPI: Anunţul de privatizare a Oltchim vine în câteva zile

OPSPI: Anunţul de privatizare a Oltchim vine în câteva zile

Florin Vlădan, şeful OPSPI, are pe mână cele mai mari privatizări

Autor: Adrian Cojocar

15.03.2012, 00:06 1009

Mult aşteptatul anunţ privind scoaterea la privatizare a celui mai mare combinat chimic din România, Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), urmează să fie făcut public în cel mult o săptămână, după o amânare cu circa trei ani şi jumătate a procesului din cauza crizei financiare mondiale.

"Anunţul de privatizare a Oltchim va apărea în câteva zile, maximum o săptămână. Ştergerea datoriilor înainte de privatizare nu mai este o opţiune de mult timp. Sunt încrezător că va veni o firmă puternică şi privatizarea va fi una de succes pentru că Oltchim are nevoie de finanţare", a declarat Florin Vlădan, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI).

De la începutul anului trecut, titlurile Oltchim s-au apreciat pe bursă de peste cinci ori pe fondul aşteptărilor privind scoaterea companiei la privatizare, investitorii mizând pe un preţ mai bun decât cel de pe bursă în urma vânzării pachetului deţinut de stat şi pe redresarea financiară a combinatului chimic sub un management privat.

Deşi preţul în piaţă al acţiunilor Oltchim a urcat de 5,5 ori faţă de începutul anului 2011, combinatul este evaluat pe bursă la numai 94,2 mil. euro.

Din cauza pierderilor şi a valorii contabile negative, compania este foarte greu de evaluat cu precizie, fapt ce determină şi volatilitatea puternică a titlurilor Oltchim de pe bursă, investitorii pariind practic pe un preţ mai mare sau mai mic, în funcţie de calculele proprii.

De exemplu, titlurile Oltchim au câştigat 8% în ultimele două zile ale săptămânii trecute, iar luni au pierdut tot avansul după o depreciere de 10,5%. Ieri, acţiunile Oltchim se tranzacţionau la un preţ în scădere cu 0,3%, la 1,196 lei/unitate.

Oltchim a avut anul trecut o cifră de afaceri de 1,53 mld. lei (361,8 mil. euro), însă a raportat cele mai mari pierderi din istoria combinatului, de 270 mil. lei (63,7 mil. euro) şi este sufocat de datorii care totalizează peste 2,5 mld. lei (588,7 mil. euro).

Pentru a reduce presiunea datoriilor asupra companiei, care este nevoită să plătească dobânzi mari şi penalităţi de întârziere, statul a încercat să includă o parte din ele în capitaluri cu preţul diluării celorlaţi acţionari, care ar fi forţaţi să aducă zeci de milioane de euro în companie pentru a-şi menţine participaţiile la Oltchim.

Întrebat dacă se aşteaptă la o opoziţie din partea minoritarilor Oltchim privind conversia în acţiuni a datoriilor companiei faţă de AVAS şi posibilitatea ca aceştia să facă neatractivă privatizarea combinatului, şeful OPSPI a precizat că mizează pe faptul că minoritarii vor înţelege importanţa acestor operaţiuni pentru combinatul vâlcean.

"Am luat în calcul şi această variantă, dar noi sperăm şi trebuie ca acţionarii companiei să înţeleagă că Oltchim are nevoie de această conversie în acţiuni şi de privatizare. Un acţionar minoritar trebuie să gândească şi să vizeze creşterea profitabilităţii companiei", spune Florin Vlădan.

Nemţii de la PCC deţin împreună cu fondul britanic Carlson Ventures, cu care acţionează concertat, circa 31,5% din acţiunile Oltchim şi ar putea bloca intenţia statului privind conversia în acţiuni a datoriilor AVAS, care se ridică la circa 135 mil. euro, deşi Comisia Europeană a hotărât că această operaţiune nu reprezintă ajutor de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO