Burse - Fonduri mutuale

OPPC: Eliminarea pragului de deţinere la SIF-uri trebuie supusă dezbaterii Parlamentului

OPPC: Eliminarea pragului de deţinere la SIF-uri trebuie...

Autor: Roxana Pricop

13.11.2014, 18:01 355

Organizaţia Profesioniştilor Pieţei de Capital (OPPC) susţine că măsura eliminării pragului de detinere la capitalul social al societăţilor de investiţii financiare (SIF-uri), indiferent de opţiunile pro sau contra ale unor actori ai pieţei de capital,  ar trebui să fie supusă dezbaterii Parlamentului.

În prezent, pe website-ul ministerului sunt publicate două proiecte de lege diferite de modificare a legii pieţei de capital 297/2004. Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 297/2004 privind piaţa de capital (varianta actualizată) publicat pe 7 noiembrie şi proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 297/2004 privind piaţa de capital - variantă revizuită pe 8 octombrie 2014 şi publicată pe 8 octombrie. Între cele două proiecte, varianta actualizată şi varianta revizuită, există o diferenţă majoră. Varianta revizuită din 8 octombrie propune eliminarea pragului de deţinere la SIF-uri, acum de 5% din capital, propunere ce nu se mai regăseşte în varianta actualizată din 7 noiembrie.

„Forul legislativ poate aproba sau poate respinge o astfel de soluţie, însă dezbaterea pe această temă nu ar trebui să fie evitată de iniţiatorul legii. În viziunea noastră, acţionarilor acestor societăţi ar trebui să li se permită să stabilească în cadrul adunărilor generale extraordinare dacă impun sau nu prin actele constitutive limite de deţinere la capitalul social”, spun reprezentanţii OPPC.

Organizaţia consideră că ar trebuie menţinute în proiectul de lege propunerile de reducere a cvorumului minim cerut pentru adunările generale extraordinare şi de eliminare a pragului de deţinere de 5% din capitalul SIF-urilor.

Din ultimul variantă de proiect publicat de Ministerul Finanţelor lipsesc şi normele legale referitoare la reducerea cvorumului minim cerut pentru adunările generale extraordinare (AGEA) ale SIF-urilor.

Modificarea prin lege a cvorumului minim necesar pentru adunările generale extraordinare ale SIF-urilor reprezintă o măsură necesară pentru ca aceste entităţi să poată funcţiona, spune OPPC. În prezent, prin actele constitutive a patru dintre SIF-uri este impus un cvorum minim de 50% din totalul drepturilor de vot pentru AGEA la a doua convocare. În situaţia actuală, dată fiind atomizarea acţionariatului, influenţată şi de limita legală de deţinere la capitalul social, nu se pot lua decizii importante pentru aceste societăţi, cum ar fi majorarea/diminuarea de capital social, răscumpararea propriilor acţiuni, măsuri care ar aduce beneficii evidente companiilor şi acţionarilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO