Burse - Fonduri mutuale

Operatorul de terenuri agricole Holde Agri Invest a cumpărat o fermă de 230 de hectare din Călăraşi, pentru 2 mil. lei. “Suntem în discuţii pentru achiziţionarea a încă trei ferme, cu o suprafaţă totală de peste 3.000 de hectare”

Operatorul de terenuri agricole Holde Agri Invest a...

Autor: Cristina Bellu

06.10.2021, 09:53 5121

Holde Agri Invest (simbol bursier HAI), companie românească care operează terenuri agricole, anunţă achiziţionarea unei ferme de 230 de hectare de teren, operate integral în regim de arendă, în judeţul Călăraşi, în apropiere de nucleul Frumuşani.

Tranzacţia se ridică la 2 milioane de lei, fiind incluse culturile pentru anul curent – grâu, floarea-soarelui, porumb, şi are specificaţia că atât producţia obţinută cât şi subvenţiile APIA aferente anului în curs vor fi încasate de către companie.

„Extinderea suprafeţelor de teren reprezintă un obiectiv principal în strategia de dezvoltare a Holde. Astfel, pe lângă tranzacţia recent încheiată, în această perioadă suntem angrenaţi într-o serie de discuţii şi negocieri privind achiziţionarea a încă trei ferme, ce au o suprafaţă totală de peste 3.000 de hectare,” spune Liviu Zăgan, director general Holde Agri Invest.

Potrivit acestuia, dacă toate procedurile de achiziţie se vor încheia cu succes, compania va ajunge să exploateze o suprafaţă totală de 13.000 de hectare.

„Pe lângă achiziţionarea de noi ferme, în această perioadă, continuăm investiţiile în modernizarea fermelor existente în portofoliu prin înnoirea parcului de utilaje, construirea de silozuri şi investiţii în sisteme de irigaţii. Extinderea suprafeţelor de teren şi modernizarea fermelor existente sunt activităţi complementare în cadrul Holde, deoarece în lipsa unor învestiţii în tehnologie, calitatea unui teren se poate deteriora rapid,” explică Liviu Zăgan, director general Holde Agri Invest.

Ferma recent achiziţionată face parte din planul Holde de utilizare a sumei atrasă de la investitori în urma operaţiunii de majorare a capitalului social desfăşurată în luna iulie a acestui an, în vederea extinderii suprafeţelor de teren exploatate de companie.

Cele 230 de hectare de teren sunt situate în apropiere de nucleul Frumuşani, care în urma acestei tranzacţii ajunge la o suprafaţă de 3.620 hectare de teren. Holde deţine în acest moment trei nuclee, Roşiori, Frumuşani şi Videle care se întind pe o suprafaţă totală de 9.500 de hectare.

În ceea ce priveşte investiţiile de modernizare a fermelor, la mijlocul lunii septembrie, Holde a pus în funcţiune primul proiect de irigaţii, care acoperă o suprafaţă de 125 de hectare în zona fermei Frumuşani şi este alimentat din râul Dâmboviţa. Valoarea investiţiei a fost de aproximativ 1,7 milioane de lei şi va contribui la creşterea productivităţii culturilor de porumb şi soia.

Începând cu  data de 11 octombrie 2021, acţiunile HAI vor fi incluse în indicele BET-AeRO dezvoltat de Bursa de Valori Bucureşti pentru piaţa AeRO. BET-AeRO va include 20 de companii de pe această piaţă, selectate pe bază de criterii cantitative, precum lichiditate şi capitalizarea free-float-ului. În cadrul acestui indice, Holde va deţine a doua cea mai mare pondere, respectiv 12,17%.

Compania a raportat venituri de 14,9 milioane de lei în primul semestru din 2021, în creştere cu 193% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, după ce a derulat investiţii de 26,1 milioane de lei, finanţate din surse proprii şi capital împrumutat, în modernizarea fermelor existente şi lărgirea suprafeţelor exploatate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO