Burse - Fonduri mutuale

Oltchim trasforma in actiuni datorii de 146 mil. euro fata de AVAS. Minoritarii trebuie sa vina cu 129 mil. euro

Oltchim trasforma in actiuni datorii de 146 mil. euro fata de AVAS. Minoritarii trebuie sa vina cu 129 mil. euro

Click pentru imaginea marita

20.11.2007, 19:43 21

Conducerea combinatului chimic Oltchim Ramnicu Valcea (OLT) a convocat pentru data de 20 decembrie adunare generala, in vederea majorarii capitalului cu valoarea de 955 mil. lei (275 mil. euro), potrivit raportului transmis de reprezentantii companiei.
Statul va participa la capitalul societatii cu valoarea creantelor pe care AVAS le detine asupra companiei, in suma de 508,48 mil. lei (146,5 mil. euro), ceilalti actionari avand posibilitatea sa-si pastreze detinerile prin subscrierea de titluri la valoarea nominala, de 0,1 lei/actiune. Actionarii minoritari vor putea subscrie 295 de actiuni noi, la 100 de titluri detinute anterior, aportul lor ridicandu-se la circa 129 mil. euro.
AVAS controleaza 53,25% din actiunile Oltchim, un alt actionar important fiind grupul german cu activitati in industria chimica PCC, cu un pachet de 12,87% din companie.
In 2003, Oltchim a aprobat transformarea in actiuni a unor datorii fata de AVAS in valoare de 95 mil. dolari (circa 84 mil. euro), fara a acorda drept de preferinta si celorlalti actionari. Minoritarii au dat in judecata statul pe motiv ca participatiile lor s-au diminuat in urma acestei operatiuni, iar dupa aproape 4 ani de procese instanta le-a dat castig de cauza.
Ca urmare, statul a fost nevoit sa diminueze in prima faza capitalul social al Oltchim cu valoarea de 95 mil. dolari, pentru a relua operatiunea de majorare cu valoarea creantelor, acordand de aceasta data dreptul de preferinta minoritarilor.
AVAS a recurs la reevaluarea creantelor, care s-au majorat de la circa 84 mil. euro la 146,5 mil. euro, incluzand penalitati si datorii acumulate de Oltchim in decursul timpului.
In aceste conditii, actionarii minoritari vor fi nevoiti sa aduca un aport de 446 mil. lei (128,5 mil. euro) in societate, pentru a-si pastra detinerile. Actiunile ramase nesubscrise ar putea sa faca obiectul unei oferte de vanzare, la un pret stabilit dupa inchiderea primei etape de subscriere.
Oltchim si-a revizuit in sens negativ profitul brut bugetat pentru acest an, de la 13 mil. lei la 2,1 mil. lei, in conditiile in care dupa primele noua luni compania inregistrase un profit brut de 3,36 mil. lei.
Rezultatul dupa primele trei trimestre din 2007 este cu 57% mai mic comparativ cu castigul obtinut in perioada similara a anului trecut.
Productia realizata de Oltchim s-a ridicat in primele noua luni la 1,26 mld. lei, cu 10% sub nivelul bugetat la inceputul anului, fapt pentru care cifra de afaceri a combinatului a urcat cu doar 1,5%, la 1,31 mld. lei (395 mil. euro).
Compania a fost nevoita in trimestrul al treilea sa-si intrerupa productia din cauza exploziei unor instalatii si a reviziilor tehnice, ceea ce a cauzat nerealizarea programului de productie prevazut in buget.
Actionarii Oltchim au aprobat la finele saptamanii trecute scoaterea la vanzare prin licitatie a fabricii de conserve Raureni la un pret minim de 16,46 mil. lei (4,74 mil. euro) plus TVA, si a activelor subunitatii agroalimentare din Babeni, care cuprinde fabrica de nutreturi, Avicola si Suinprod, la un pret de 20,55 mil. lei (5,92 mil. euro) plus TVA. Oltchim a mai incercat sa vanda aceste subunitati si in trecut, pe motiv ca sunt nerentabile. Numai in primele noua luni din acest an Avicola Babeni, Suinprod Babeni si Fabrica de Conserve Raureni au adus combinatului pierderi cumulate de aproape 13 mil. lei (3,8 mil. euro).
Titlurile Oltchim au fost ultima data tranzactionate la un pret de 1,22 lei/actiune, nivel la care capitalizarea companiei este de 113 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO