Burse - Fonduri mutuale

Oltchim si Rafinaria Astra, vedetele de ieri ale Bursei

27.02.2001, 00:00 13



Dupa o saptamana de crestere, actiunile producatorului de aluminiu Alro Slatina au suferit ieri o corectie negativa de 2,3%, in timp ce, tot in sedinta de ieri, Rafinaria Astra Romana si Oltchim Ramnicu-Valcea au crescut spectaculos.

Actiunile Alro au fluctuat ieri intre 21.800 de lei si 21.500 de lei, pe fondul unei lichiditati destul de reduse, valoarea totala a operatiunilor de vanzare-cumparare fiind cu putin peste 280 milioane lei.

Actiunile Rafinaria Astra si Oltchim au crescut ieri cu 15% si 10,5% pana la 1.380 de lei, respectiv 840 de lei. Motivul acestor cresteri puternice este, in ambele cazuri, probabilitatea ca ambele societati sa isi majoreze capitalul social prin acordarea de actiuni gratuite noi.

Valoarea totala a operatiunilor de vaanzare-cumparare de ieri a fost de 7,461 miliarde lei, datorita unei tranzactii pe piata "deal", in valoare de 2,06 miliarde lei, realizata pentru Automobile Dacia.

La nivelul pretului, Dacia a scazut cu 7,8% la 590 lei, de la un maxim de 630 lei. Surse din piata apreciaza ca exista un actionar la aceasta societate dispus sa vanda tutlurile detinute, fara sa ia in considerare pretul oferit.

"In piata se arunca pachete destul de mari, indiferent de pret, dar nu poate fi vorba de actionarul majoritar la aceasta societate", a spus un brokerul.

Pe piata regular, valoarea tranzactiilor cu actiuni Dacia a fost de 223,7 milioane de lei.

Tot la categoria a doua de tranzactionare, actiunile producatorului de medicamente Sicomed Bucuresti au scazut cu 3,1% pana la 3.100 de lei, pe fondul unui volum mic de tranzactionare.

Societatile de investitii financiare au inregistrat un trend general de scadere accentuat. Indicele BET-FI a pierdut 6,69%, ajungand la 1.161,4 puncte.

Cea mai drastica scadere, de 15%, a fost consemnata de SIF Muntenia. Pentru aceasta societate s-a incheiat o singura tranzactie cu 100 de titluri, la un pret de 580 lei, dupa ce data de referinta la care actionarii vor fi luati in consideratie la AGA a fost depasita.

SIF Transilvania a scazut cu 6,3%, la 600 lei, de la un maxim de 650 lei si a fost cea mai tranzactionata dintre cele cinci SIF, cu o valoare totala de peste un miliard de lei.

SIF Banat Crisana a inchis sedinta la 450 lei, in scadere cu 3,6%, pe o lichiditate destul de ridicata, iar SIF Moldova si SIF Oltenia au pierdut cate 1,6%. SIF Moldova a inchis sedinta la 371 lei, dar pe o lichiditate redusa, valoarea totala a operatiunilor fiind de numai 46 milioane lei.

Pretul oferit pentru titlurile emise de SIF Otenia a scazut, luni, de la un maxim de 640 lei, pana la 620 lei, iar valoarea totala a operatiunilor a fost, de asemenea, ridicata, de peste 750 milioane lei.

In general, in sedinta de tranzactionare de luni a Bursei de Valori a continuat seria operatiunilor prin care mai multi actionari isi ofera actiunile la vanzare pentru a obtine fonduri de finantare, spun surse din piata, si este putin probabil ca aceste fonduri sa provina de la invesitori noi.



Evoluand in continuare pe fondul unei lichiditati reduse, piata secundara Rasdaq a scazut ieri si la nivelul general al preturilor.

Indicele RASDAQ a scazut luni cu 0,42%, pana la 725,39 puncte. Valoarea totala a transferurilor a fost de 1,5 miliarde lei, fiind tranzactionate doar 245 de societati.

In aceasta sedinta a fost realizata o singura tranzactie speciala, in valoare de 80 milioane lei, cu 5.000 de actiuni ale societatii Silvania Zalau, la un pret mediu de 16.192 lei.

Pretul inregistrat la inchidere a fost de 16.000 lei, cu 11,23% mai putin decat cel din sedinta precedenta. Pentru aceasta societate se va derula, in data de 27 februarie, o oferta publica de vanzare prin metoda licitatiei electronice, lansata de Autoritatea pentru Privatizare, pentru 571.203 actiuni la un pret de 25.000 lei, reprezentand 19% din capitalul social.

Actiunile producatorului de lactate Napolact Cluj Napoca continua sa evolueze ascendent, ajungand la o cotatie de sase ori mai mare decat valoarea nominala a actiunii.

Astfel, in urma unei cresteri de 1,58%, cotatia actiunii Napolact a atins ieri un nivel mediu de tranzactionare de 6.228 de lei. In cursul zilei de ieri, tranzactiile au fost efectuate in intervalul 6.200-6.400 de lei.

Ieri a fost data de inchidere a doua oferte publice de cumparare pentru societatile cu profil de comert, Compil Botosani si MET Sticlaria Cluj.

Titlurile ANA-IMEP Pitesti au scazut cu 15,99%, ca urmare a faptului ca la 23 februarie a fost ultima data de cumparare pentru a putea fi raportat ca actionar inainte de data de referinta, in vederea distribuirii de dividente.

Au fost realizate 16 operatii cu 2.940 actiuni la o valoare totala de doar 5,1 milioane lei.

Victoria Prahova a revenit cu o crestere de 2,90%, dupa ce in ultima zi a saptamanii trecute a pierdut 14,76 %, pretul de inchidere de luni fiind de 28.500 lei.

Piata extrabursiera a avut luni o evolutie in general modesta, pe o lichiditate redusa, cu foarte putine societati care atrag atentia investitorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO