Burse - Fonduri mutuale

Oltchim reduce productia si concediaza 500 de angajati

12.11.2008, 18:26 16

Combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea (OLT) a anuntat ca va reduce cu 20% si pana la 40% activitatea in luna noiembrie, pe fondul crizei financiare internationale, care a cauzat reducerea cu mai mult de jumatate a cererii de produse petrochimice, atat pe piata interna, cat si externa, potrivit unei raportari transmise Bursei de Valori Bucuresti.

Totodata, conducerea combinatului a anuntat ca va disponibiliza circa 500 de oameni, majoritatea pensionari si cei care se apropie de pensionare, potrivit presedintelui companiei, Constantin Roibu, citat de Mediafax. Compania are circa 4.800 de salariati.
Oltchim a mai decis sa cumpere temporar mai putine materii prime de la principalul furnizor, Petrom, fara a plati penalitati. Teodor Atanasiu, presedintele AVAS, a declarat recent ca daca Petrom nu reduce preturile la etilena si propilena furnizate Oltchim, combinatul se va alimenta din import.
El a precizat ca Petrom vinde materia prima catre combinatul din Slatina la un pret de 1.120 de euro pe tona, fata de 600 de euro, pretul pe piata europeana.
"Oltchim isi va reduce activitatea in luna noiembrie 2008 cu 20%, pana la 40% din capacitate, astfel incat sa se evite acumularea de pierderi, asigurand in acelasi timp livrarile de produse catre clientii din Romania si clientii traditionali de pe piata externa, precum si resursele necesare pentru plata furnizorilor si a ratelor si dobanzilor scadente catre bancile finantatoare", au precizat reprezentantii Oltchim.
Combinatul de la Slatina a raportat pe primele noua luni o pierdere de 27,7 mil. lei (7,6 mil. euro), provenita de pe partea financiara, comparativ cu un castig de 3,36 mil. lei in aceeasi perioada a anului trecut. Afacerile Oltchim s-au majorat cu 10,8% in primele trei trimestre din acest an, ajungand la 440 mil. euro (1,6 mld. lei).
"Fata de preturile scazute practicate pe piata externa, Oltchim considera ca o continuare a livrarilor la nivelul actual ar provoca pierderi societatii. Aceasta masura este o consecinta a intentiei Oltchim de a evita acumularea de stocuri de produse la costuri mari de fabricatie, care ar determina pierderi semnificative prin vanzarea lor in cursul anului 2009", au explicat reprezentantii societatii.
Activitatea companiei a fost afectata in primele noua luni, printre altele, de scumpirea petrolului, care a determinat cresteri de preturi la produsele derivate, utilizate ca materie prima, precum si la energia electrica.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO