Burse - Fonduri mutuale

Oltchim Ramnicu-Valcea isi majoreaza capitalul social cu 2,9 milioane de lei

09.09.2008, 23:38 15

Combinatul chimic Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT) intentioneaza sa-si majoreze capitalul social cu 0,8 milioane de euro (2,9 milioane de lei), de la aproximativ 9 milioane de euro (32,3 milioane de lei) la circa 9,8 milioane de euro (35,2 milioane de lei).
Pentru majorarea capitalului social, compania urmeaza sa emita 29,3 milioane de actiuni noi, cu o valoare nominala de 0,1 lei. Conform raportului emis de societate, majorarea se va face prin aport in natura din partea statului, prin Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), precum si prin aportul in numerar al actionarilor minoritari.
Aportul in natura consta in atasarea unor terenuri cu o suprafata totala de circa 33.945 de metri patrati, valoarea acestora ridicandu-se la circa 0,4 milioane de euro (aproape 1,6 milioane de lei). Cele 15,6 milioane de actiuni emise in urma includerii terenurilor vor intra in posesia statului.
In acelasi timp investitorii minoritari vor putea subscrie circa 13,7 milioane de actiuni, valoarea totala a acestora ridicandu-se la aproape 0,4 milioane de euro (1,4 milioane de lei). Perioada de subscriere va fi de 30 de zile calendaristice incepand cu a doua zi lucratoare dupa data de inregistrare, de 28 octombrie 2008. Actiunile ramase nesubscrise dupa expirarea termenului de exercitare a dreptului de preferinta vor fi anulate.
Oltchim a convocat in data de 10 octombrie Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor in vederea aprobarii majorarii capitalului social.
Combinatul a amanat decizia privind o alta majorare de capital, cu maxim 954,7 de milioane de lei, pana cand Comisia Europeana (CE) va decide daca operatiunea reprezinta sau nu un ajutor de stat. Majorarea de capital trebuia sa se realizeze prin convertirea in actiuni a datoriilor combinatului chimic catre stat.
AVAS a declarat de curand ca ar putea scoate combinatul la privatizare inca din toamna. In acest sens, actuala conducere si personalul Oltchim, care au devenit recent actionari ai vehiculului de investitii Oltchim MBO, intentioneaza sa participe la privatizare.
Managementul Oltchim spera sa atraga in actionariatul Oltchim MBO fonduri de investitii dar mizeaza si pe credite bancare pentru a prelua combinatul, evaluat in prezent pe Bursa la circa 48,5 milioane de euro.
Combinatul chimic a realizat in primele sase luni ale acestui an o cifra de afaceri in crestere cu 19,9% fata de perioada similara a anului trecut, de la 878,7 milioane de lei la circa 1,1 miliarde de lei. Pierderile companiei s-au ridicat in primul semestru la 37,2 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO