Burse - Fonduri mutuale

Oltchim a crescut pe exporturi şi a revenit pe profit operaţional

Oltchim a crescut pe exporturi şi a revenit pe profit...

Autor: Radu Bostan

13.11.2015, 00:05 1112

Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (simbol bursier OLT), aflat în reorganizare, şi-a mărit vânzările cu 31% în primele nouă luni, la 571 milioane de lei, cu ajutorul exporturilor mai mari, şi a revenit pe profit din activitatea principală.

Conducerea companiei arată că Oltchim şi-a recâştigat piaţa, în pofida insolvenţei, şi a mărit ponderea exportului la 75% din vânzări, de la 69% anul trecut.

„La polioli-polieteri, produsul finit cu o pondere de 68% în cifra de afaceri, vânzările cantitative au crescut cu 33% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar vânzările de produse clorosodice, a doua grupă de produse ca pondere, au înregistrat o creştere cu 7%“, arată administratorii Oltchim.

Combinatul chimic are o balanţă externă pozitivă de 78 milioane de euro, cu exporturi de 96 milioane de euro şi importuri de materiale de nuai 18 milioane de euro.

Oltchim funcţionează însă la mai puţin de 30% din capacitatea instalaţiilor, secţia de petrochimie fiind cu totul închisă din anul 2010.

Totuşi compania a încheiat primele nouă luni cu profit operaţional (EBITDA) de 34 milioane de lei, faţă de pierderi operaţionale de 44,5 milioane de lei în ianuarie-septembrie 2014.

Oltchim a avut un rezultat final negativ de 16 milioane de lei din activitatea curentă, care include pierderi de 26 milioane de lei pentru conservarea unor instalaţii nefuncţionale şi un profit net de 10 milioane de lei de pe urma activelor funcţionale.

Rezultatul global al companiei, de 2,31 miliarde de lei, include venituri contabile din ştergerea unor datorii de 2,35 miliarde de lei odată cu aprobarea planului de reorganizare. Datoriile totale ale Oltchim erau la 30 septembrie 2015 de 1,4 miliarde de lei.

Deşi aceste venituri sunt practic doar pe hârtie, Oltchim plăteşte impozit pe profit la mai mult de doi ani de la intrarea în insolvenţă. Compania ar avea de plată 32 milioane de lei către Fisc ca impozit pe acest „profit“.

Acţiunile Oltchim au scăzut cu 0,4% după raportarea rezultatelor tri­mes­triale, primele anun­ţate după ridi­carea suspendării asupra tranzacţionării titlurilor, pe 30 septembrie. Oltchim a urcat pe bursă cu 68% în cele 40 de zile de la „dezgheţarea“ acţiunilor.

Combinatul valorează acum pe bursă 177 milioane de lei. Ministerul Economiei este principalul acţionar, cu 54,8% din acţiuni, însă încearcă să vândă combinatul către un investitor strategic. Celălalt acţionar semnificativ este compania germană PCC SE, care este şi un concurent al Oltchim, deţinând un combinat similar în Polonia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO