Burse - Fonduri mutuale

Olandezii de la MEI îi cer explicaţii lui Caracioni privind situaţia Contor Group

Olandezii de la MEI îi cer explicaţii lui Caracioni privind situaţia Contor Group

Autor: Andrei Chirileasa

14.04.2011, 23:44 222

Un grup de investitori care deţin peste 10% din acţiunileproducătorului de contoare Contor Group Arad (CGC), din care facparte şi fondurile administrate de grupul olandez MEI, cereexplicaţii conducerii companiei privind tranzacţiile încheiate cupersoanele afiliate şi privind sumele pe care acestea le au deplătit companiei.

Potrivit unui raport transmis de societate Bursei de Valori,acţionarii minoritari vor să ştie care este situaţia sumelor pecare Contor Group le are de încasat de la firmele Waterhouse SRLdin Arad şi Caracioni GmbH din Germania, controlate de TudorCaracioni, directorul general al Contor Group şi principalulacţionar al companiei, cu 61,4% din acţiuni. Ei mai propunîncetarea livrărilor de produse către clienţii rău-platnici, careau solduri restante sau creanţe neîncasate mai vechi de 180 de zileşi acţionarea acestor clienţi în instanţă pentru recuperareasumelor respective.

Potrivit raportului anual pe 2009, Contor Group avea de încasatde la alte companii din grup creanţe în valoare de circa 20 mil.lei dintr-un total al creanţelor de 33 mil. lei. În 2009 compania avândut bunuri în valoare de 12,9 mil. lei către societăţile dingrup de la care a achiziţionat bunuri şi servicii de circa 8,5 mil.lei. Compania nu a publicat încă raportul anual pe 2010.

Acţionarii minoritari mai cer directorului general al ContorGroup un raport asupra utilizării banilor strânşi în oferta publicăiniţială (IPO) din februarie 2008, în urma căreia compania s-alistat la Bursă. Contor Group a strâns de pe Bursă 11,78 mil. lei(2,86 mil. euro) în urma ofertei publice iniţiale prin care avândut 20% din acţiuni. În prezent întreaga companie este evaluatăpe Bursă la 11,6 mil. lei, ceea ce înseamnă că investitorii care aucumpărat acţiuni în ofertă au pierdut circa 80% din bani.

Printre aceştia se numără fondurile de investiţii MEI Roemenieen Bulgarije şi Carcaradon, ambele din Olanda, care deţin circa11,3% din companie, majoritatea acţiunilor fiind cumpărate în IPO.Un alt fond al MEI deţine 5% din acţiunile Contor Group, cumpărateînainte de listarea la Bursă. Toate cele trei fonduri apar pe listade acţionari care au solicitat completarea ordinii de zi a AGA cusolicitările de mai sus.

Olandezii au şi un reprezentant în Consiliul de Administraţie,Cristian Fader, care coordonează operaţiunile din România alefondurilor. El nu a putut fi contactat ieri pentru comentarii.

Propunerea de completare a AGA mai este semnată de SIFBanat-Crişana (SIF1), care deţine circa 3,3% din acţiunile ContorGroup, şi de firma de brokeraj IFB Finwest din Arad, carecontrolează circa 2%. IFB Finwest a intermediat oferta prin careContor Group s-a listat la Bursă. Reprezentanţii IFB nu au dorit săfac niciun comentariu pe această temă.

Contactat de ZF, Tudor Caracioni, acţionarul majoritar al ContorGroup, nu a fost disponibil pentru comentarii, motivând că esteîntr-o şedinţă.

Contor Group, care are ca principal obiect de activitateproducţia de contoare de măsurare a apei, a înregistrat anul trecuto scădere de 20% a cifrei de afaceri, la 34,9 mil. lei (8,2 mil.euro), şi a înregistrat primele pierderi de la listare, de 2,2 mil.lei (516.000 de euro), potrivit rezultatelor preliminare trans­miseBursei. Compania nu şi-a publicat încă raportul anual şi nicibugetul pentru 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO