Burse - Fonduri mutuale

Olandezii de la MEI fac pasul înapoi pe Bursă

Olandezii de la MEI fac pasul înapoi pe Bursă
11.07.2010, 23:40 30

Fondul de investiţii olandez MEI Roemenie en Bulgarije, unuldintre cei mai mari investitori străini de pe piaţa locală, avândut la finele săptămânii trecute mai multe pachete la companiilepe care le deţine pe bursa de la Bucureşti, după ce în ultimii doiani s-a aflat mai tot timpul la cumpărare.
Fondul MEI a cedat în piaţă un pachet de 166.000 de titluri aleconstructorului de conducte magistrale Condmag Braşov (COMI), încadrul unor tranferuri în valoare de 123.000 de lei (29.000 deeuro). Totodată, fondul a mai vândut recent 392.000 de acţiuni aleproducătorului de materiale de construcţii Prebet Aiud (PREB) înschimbul sumei de circa 201.000 de lei (47.500 de euro). Preţulmediu de transfer a fost de 0,5132 lei/acţiune. Vânzările la Prebetvin în condiţiile în care preţul acţiunilor companiei este aproapede minimul atins în timpul crizei actuale, după ce în ultimele luniau pierdut circa 35% din valoare.
Olandezii au vândut la finele săptămânii pe Bursă şi acţiuni aleproducătorului de cabluri Iproeb Bistriţa (IPRU), unde are oparticipaţie de peste 10%. Conducerea Iproeb a anunţat că vatrimite în şomaj în luna iulie un număr de 63 din cei 418 angajaţiai societăţii, din cauza lipsei de comenzi, după ce şi în iunieanunţase că va trimite 59 de salariaţi în şomaj, semn că cererea pepiaţă dă din nou semne de slăbiciune.
Olandezii şi-au redus participaţia şi la Condmag în primele treiluni din 2010 cu 1,3%, după ce au vândut în mai multe etape circa 3milioane de titluri ale companiei pentru care au încasat în total580.000 de euro.
Vânzările din prezent ale fondului MEI Roemenie en Bulgarije vindupă ce corecţiile puternice de pe Bursă au redus activele acestuiacu 28,1% în doar două luni, respectiv mai şi iunie, în prezentvaloarea totală a activelor cifrându-se la circa 19 mil. euro.Peste 70% din expunerea fondului este pe acţiuni de la BVB, în timpce restul reprezintă participaţii în companii bulgăreşti şilichidităţi.
În vara anului 2007, activele MEI de pe Bursă ajunseseră săvaloreze circa 100 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO