Burse - Fonduri mutuale

Olandezii de la MEI ar pierde peste 1,5 mil. euro in oferta de la PTR

01.02.2010, 23:07 24

Fondul olandez MEI Roemenie en Bulgarije a cumparat in iunie2007 aproape 6% din actiunile Rompetrol Well Services (PTR) de lagrupul Rompetrol, controlat pe atunci de Dinu Patriciu, pentru 11,5mil. lei (circa 3,5 mil. euro).

Kazahii de la KazMunaiGaz, care au preluat intre timp Rompetrol,le ofera acum circa 7,2 mil. lei (1,75 mil. euro) pentru aceeasiparticipatie, in cadrul ofertei de preluare obligatorie pe care olanseaza miercuri, 3 februarie. Daca vor vinde in oferta, olandeziiar pierde peste 1,5 mil. euro.

Ei nu au raspuns pana ieri intrebarilor ZF legate de oferta dela Rompetrol Well Services. In luna octombrie a anului trecut,managerii fondului olandez evaluau actiunile firmei de serviciipetroliere la 1,22 lei, adica o valoare a companiei de peste 80mil. euro. Oferta kazahilor, de 0,43 lei/actiune, evalueazacompania la 29 mil. euro.

Olandezii mai spuneau anul trecut ca o oferta sub 0,1lei/actiune ar fi nerezonabila, dand ca exemple evaluarile altorcompanii din sectorul serviciilor petroliere.

Oferta kazahilor, in valoare totala de circa 14 mil. euro,vizeaza participatiile minoritare reprezentand 49% din actiunileRompetrol Well Services.

Un alt investitor important al Rompetrol Well Services estesenatorul UDMR Attila Verestoy, care detine si actiuni la RompetrolRafinare. El spune ca nu este tentat sa vanda in oferta, desipretul oferit de kazahi este mai mare decat cel pe care el l-aplatit pentru achizitia actiunilor, de circa 0,35 lei.

Rompetrol Well Services este in prezent una dintre cele maiprofitabile companii de pe Bursa. In primele noua luni ale anuluitrecut, firma a avut afaceri de 51,7 mil. lei (12 mil. euro) si unprofit net de 11,5 mil. lei (2,72 mil. euro). In 2008, profitul s-aridicat la 24 mil. lei (6,5 mil. euro), la afaceri de 105 mil. lei(28,5 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO