Burse - Fonduri mutuale

Olandezii de la fondul MEI ar putea prelua controlul insolventei Contor Group

Autor: Adrian Ionut Cojocar

30.11.2011, 17:18 326

Acţionarii producătorului de contoare Contor Group Arad (CGC) aflat în procedură de insolvenţă au decis în AGA de astăzi să răscumpere de la principalul acţionar, Tudor Caracioni, un pachet de 61,4% din acţiunile companiei în schimbul sumei de maxim 35.000 de euro cu intenţia de a le anula.

Dacă anularea acţiunilor deţinute până recent de acţionarul majoritar va fi pusă în practică, cel mai mare acţionar al producătorului de contoare va deveni fondul olandez MEI, care deţine 16% din acţiunile Contor Group. SIF Banat Crişana deţine o participaţie de 3% din companie iar IFB Finwest are circa 1% din acţiuni.

După operaţiunea de anulare a acţiunilor fondul MEI ar deţine circa 41% din acţiunile companiei iar SIF Banat-Crişana o participaţie de aproape 8%.

Contor Group a intrat în insolvenţă după ce firma germană Contor Caracioni (deţinută de Tudor Caracioni), a intrat la rândul ei în insolvenţă.

În acţionariatul Contor Group ar putea să intre şi principala bancă finanţatoare a companiei, respectiv ING, în condiţiile în care acţionarii companiei au decis în AGA să extindă creanţa garantată recuperată de ING prin planul de reoganizare cu un milion de euro în schimbul unui alt credit la care banca are posibilitatea de a-l converti în acţiuni ale Contor Group. Totodată ING a păsuit cu doi ani producătorul de contoare de la plata dobânzilor şi principalului. Rambursarea creditului va avea loc începând cu anul 2014, se arată în raportul publicat de reprezentanţii Contor Group pe site-ul bursei.

La sfârşitul anului trecut ING avea o expunere de 35,7 mil. lei (8,7 mil. euro) pe Contor Group, iar totalul datoriilor companiei se ridicau la 58,6 mil. lei (14,3 mil. euro).
În primele nouă luni afacerile producătorului de contoare s-au înjumătăţit la circa 14,9 mil. lei iar compania a raportat pierderi de 8,4 mil. lei.

La 30 septembrie valoarea contabilă a Contor Group se ridica la 55,8 mil. lei iar datoriile totale circa 62,8 mil. lei, din care restanţele cumulau 20,2 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO