Burse - Fonduri mutuale

Oil Terminal sufera din cauza inchiderii Rafo

15.05.2008, 19:37 16

Operatorul portuar Oil Terminal Constanta (OIL) a raportat in primul trimestru o crestere a cifrei de afaceri cu 9%, la 32,9 mil. lei (8,9 mil. euro), insa rezultatele raportate s-au situat sub cele prevazute in bugetul de venituri si cheltuieli pentru acest an, din cauza inchiderii rafinariei Rafo Onesti, unul dintre principalii clienti ai companiei in anii precedenti.
Profitul Oil Terminal a fost in primele trei luni de 390.000 de lei (105.000 de euro), cu aproape 30% mai mic decat in perioada similara a lui 2007.
Compania isi bugetase pe primul trimestru un castig brut de 2,9 mil. lei, insa realizarile au fost de sase ori mai mici. Afacerile bugetate erau de 36 mil. lei (aproape 10 mil. euro).
"La sfarsitul trimestrului I din 2008 veniturile facturate de la Rafo Onesti au scazut dramatic, ajungand sa fie mai mici fata de valorile realizate intr-o singura luna", sustin reprezentantii Oil Terminal. Potrivit raportului trimestrial al companiei, veniturile obtinute de la Rafo au fost in perioada ianuarie-martie de 1,86 milioane de lei, fata de 2,55 milioane de lei in luna decembrie din 2007.
Actionarii Rafo au inchis rafinaria in februarie pe o perioada de doi ani pentru realizarea unor investitii tehnologice de 350 milioane de euro.
In aceste conditii, principalii clienti ai operatorului portuar sunt Rompetrol Rafinare, Petrom si Petrotel Lukoil, cu o pondere de 77% in cifra de afaceri.
Oil Terminal a raportat ieri ca a incheiat un contract cu Petrom in valoare de 10 mil. lei (2,7 mil. euro) pentru traficul international cu produse petroliere.
Compania avea la sfarsitul lui martie datorii de 26 de milioane de lei (7 milioane de euro).
Principalul actionar este AVAS, care detine 60% din actiuni.
Actiunile Oil Terminal au crescut ieri cu 6%, inchizand sedinta de tranzactionare la 0,515 lei/actiune. Capitalizarea companiei este de 81,8 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO