Burse - Fonduri mutuale

Oil Terminal: Profitul pe tot anul, ca la noua luni

26.11.2007, 20:07 11

Operatorul portuar Oil Terminal (OIL) a realizat in perioada iulie-septembrie un profit net de 1,87 mil. euro (6,6 mil. lei), fata de un castig de 134.000 de euro in perioada similara din 2006, nivelul profitului fiind determinat in principal de nerealizarea unor cheltuieli cu reparatiile bugetate la inceputul anului.
"Cheltuielile cu reparatiile s-au redus la circa 43%, insa acestea se vor efectua pana la finalul anului. Cred ca profitul pe anul in curs nu se va abate semnificativ de cel realizat dupa primele noua luni", spune Mihai Lupu, directorul general al companiei.
Oil Terminal a inregistrat in trimestrul al treilea afaceri in crestere cu 19%, la 10,1 mil. euro (32,7 mil. lei), dupa ce in prima jumatate a anului cifra de afaceri a companiei se diminuase cu 8%.
Oil Terminal a fost afectata in primele sase luni de inactivitatea rafinariei Rafo, unul din clientii importanti ai operatorului portuar. Intrarea Rafo in functiune incepand cu trimestrul al treilea a redus decalajul afacerilor Oil Terminal, nivelul acestora dupa primele noua luni fiind similar cu cel din perioada similara a anului trecut, de 26,5 mil. euro (87,5 mil. lei). Rafo a contribuit in luna septembrie cu 12% la veniturile totale ale companiei si cu 8% anul trecut. Veniturile realizate in primele trei trimestre s-au situat cu circa 10% peste cele bugetate.
Conducea companiei spune insa ca acestea vor fi afectate in ultima parte a anului, ca urmare a intrarii rafinariei Petrobrazi in revizie incepand cu luna august.
"Intrarea Rafo in functiune ne acopera intru catva lipsa de activitate a rafinariei Petrobrazi, insa efectele intrarii acesteia in revizie prognozez ca vor fi resimtite in luna decembrie cand se va realiza facturarea", spune Lupu. El a mai precizat ca majorarea tarifelor Oil Terminal vor influenta in mod pozitiv veniturile companiei, dar acestea nu se vor vedea si la nivelul profitului, in conditiile in care cresterea tarifara s-a realizat cu precadere pentru acoperirea platii redeventelor catre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), care s-au dublat.
La jumatatea lunii noiembrie, ANRM a majorat cu 11% tarifele pentru descarcarea si incarcarea produselor petroliere prin terminalul de la Constanta.
Dupa primele noua luni, compania a raportat un profit net de 2,2 mil. euro (7,3 mil. lei), in crestere de 11 ori, in euro, comparativ cu cel obtinut in aceeasi perioada a anului trecut si de peste patru ori mai ridicat fata de castigul bugetat pentru tot anul curent.
Compania este in proces de reevaluare a activelor, dupa ce a fost nominalizata alaturi de Conpet Ploiesti sa reprezinte statul roman in dezvoltarea oleoductului paneuropean Constanta - Trieste (PEOP).
Compania detine terenuri importante langa Constanta, insa, potrivit conducerii societatii, acestea nu vor fi incluse in reevaluare. "Nu poti sa faci o evaluare de piata a terenurilor. Nu permite legea", a conchis Mihai Lupu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO