Burse - Fonduri mutuale

Oferta finala a SIF5: 20 mil. euro pentru Automobile Craiova

25.03.2009, 16:44 21

SIF Oltenia (SIF5), cel mai important actionar minoritar al Automobile Craiova (AUCS), prin care Ford a preluat pachetul majoritar al uzinei de automobile de la Craiova, cere 20 mil. euro pe pachetul de actiuni detinut la producatorul auto, fiind dispusa sa renunte propunerea facuta catre AVAS de a-i acorda 8% din titlurile firmei care va prelua activele imobiliare ale societatilor care au fuzionat cu producatorul auto.

"Cred ca am facut o greseala solicitand AVAS 8% din societatea care ar trebui sa fie infiintata dupa divizarea companiei care a rezultat din fuziunea Automobile Craiova, Mecatim Timisoara si uzina auto de la Craiova. Astfel ca ne gandim sa cerem 20 mil. euro pe participatia de 22,5% pe care o detinem la Automobile Craiova si sa renuntam la propunerea facuta AVAS", a declarat Tudor Ciurezu, director general adjunct al SIF Oltenia (SIF5).
Contactat de Ziarul Financiar, Mircea Ursache, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), a spus ca nu a primit nimic oficial de la SIF Oltenia in acest sens.
La inceputul lunii martie, conducerea SIF Oltenia a declarat ca vrea sa vanda catre Ford actiunile pe care le are la Automobile Craiova, pentru 17,7 mil. euro, si a cerut AVAS sa ii acorde si 8% din societatea care ar trebui sa fie infiintata dupa divizarea companiei care a rezultat din fuziunea Automobile Craiova, Mecatim Timisoara si uzina auto de la Craiova (Daewoo Automobile Romania). In acest sens, SIF Oltenia a trimis la AVAS un proiect de oferta pe 5 martie.
In aprilie anul trecut, SIF Oltenia a mai propus AVAS sa cedeze actiunile detinute la Automobile Craiova, in schimbul pachetelor majoritare la Societatea Nationala a Apelor Minerale si IOR Bucuresti si a 3,65% din titlurile Cerealcom Constanta, insa institutia a respins propunerea.
Potrivit contractului de privatizare al Automobile Craiova, AVAS trebuia sa rascumpere participatiile celorlalti actionari minoritari si sa le cedeze apoi catre Ford. Pana acum AVAS nu a ajuns insa la niciun acord cu SIF Oltenia privind participatia de 22%. Conducerea AVAS a afirmat ca autoritatea va incerca sa ajunga la o tranzactie amiabila cu SIF Oltenia, insa in conditii avantajoase pentru toate partile.
De-a lungul ultimului an, SIF Oltenia si-a manifestat de mai multe ori intentia de a iesi din actionariatul Automobile Craiova, fiind dispusa insa sa vanda la "pretul corect", potrivit declaratiilor facute de reprezentantii SIF5.
Grupul american Ford a intrat in actionariatul companiei in septembrie 2007, cand a platit statului 57 mil. euro pentru participatia majoritara de 72,4%. SIF Oltenia a refuzat ofertele din partea AVAS si Ford pentru vanzarea participatiei la Automobile Craiova, desi i se oferea circa 17 milioane de euro in urma cu un an si jumatate.
Mai mult, presedintele SIF5 Dinel Staicu a incercat sa negocieze vanzarea pachetului de actiuni catre fonduri de investitii straine.
Ford a derulat insa o majorare de capital in valoare de 250 mil. euro la Ford Romania, prin intermediul altei companii pe care o controleaza, diluand astfel semnificativ participatia SIF Oltenia. SIF Oltenia a contestat operatiunea in instanta.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO