Burse - Fonduri mutuale

Oferta ArcelorMittal pentru preluarea Comvex Constanta, in valoare de 37 mil. euro, ramane blocata pe Bursa cel putin pana in martie 2010

Oferta ArcelorMittal pentru preluarea Comvex Constanta, in valoare de 37 mil. euro, ramane blocata pe Bursa cel putin pana in martie 2010
30.06.2009, 00:00 98

Oferta in valoare de 42 mil. euro (155,6 mil. lei) inaintata de gigantul ArcelorMittal pentru preluarea operatorului portuar Comvex Constanta (CMVX) este blocata in justitie de aproape un an de zile si nu exista perspective privind o reluare a acesteia in viitorul apropiat. Oferta este una dintre cele mai mari de pe Bursa din ultimii ani.

"Perspective pentru o solutionare definitiva si irevocabila a procesului privind oferta de preluare a Comvex nu exista mai devreme de martie 2010 pentru ca acesta este de-abia in faza primei instante la Curtea de Apel si urmatorul termen de judecata e de-abia prin septembrie. Atunci in cel mai fericit caz o sa avem o hotarare a Curtii de Apel care mai mult ca sigur o sa fie atacata la Inalta Curte de Justitie", a declarat Bogdan Stoica, partener la casa de avocatura Popovici si Asociatii, care reprezinta in proces firma Expert Placement, subsidiara ArcelorMittal.
Atat justitia, cat si CNVM au decis sa suspende oferta de preluare a Comvex pana la solutionarea cazului aflat pe rol prin care Solidmet, actionarul majoritar al operatorului portuar, cere anularea acesteia pe motiv ca trebuia derulata de firma care a realizat achizitia pachetului de aproape 36% din actiunile Comvex, respectiv Expert Placement, si nu actionarul majoritar al acesteia, Mittal Holding. Blocarea ofertei afecteaza in primul rand actionarii minoritari ai societatii, care asteapta de aproape un an sa-si vanda actiunile la pretul de 55 de lei, cel pe care ArcelorMittal este obligat sa-l plateasca pentru pachetele acestora.
In prezent, actiunile Comvex sunt tranzactionate la un pret de 32 lei, cu 41% sub acest nivel.
"Unii actionari ai Comvex au intervenit in proces in interesul nostru pentru ca doresc ca oferta sa se realizeze cat mai repede. Exista doua fonduri ale Raiffeisen care detin circa 2% din actiuni si care stau cu subscrierile blocate in oferta. Comvex prin actionarul majoritar Solidmet face tot posibilul sa intarzie oferta sau s-o anuleze daca se poate. ArcelorMittal o deruleaza nu pentru ca doreste acest lucru, ci pentru ca e obligat prin lege", explica Stoica.
Pretul actiunilor Comvex s-a redus substantial pe Bursa, semn ca investitorii s-au impacat cu faptul ca oferta nu se va realiza foarte curand, chiar daca atat conducerea Comvex cat si reprezentantii care apara ArcelorMittal in acest proces spun ca aceasta se va relua in cele din urma.
 
Miza este controlul Comvex, prin care ArcelorMittal isi aprovizioneaza combinatele
"Mittal trebuie sa faca oferta chiar si in conditiile in care nu mai detine o participatie de control in societate pentru ca legea nu specifica altfel. Oferta a fost suspendata o data pe cale administrativa de catre CNVM si a doua oara in justitie. Atestatul emis de CNVM in acest sens a fost anulat in justitie acum doua-trei saptamani, iar ordinul CNVM care permitea Mittal sa subscrie in majorarea de capital si pe care-l tot flutura prin justitie a fost de asemenea anulat de instanta acum o saptamana", spune Viorel Panait, directorul general al Comvex Constanta.
Comvex a derulat anterior anuntului privind oferta de preluare o majorare de capital la care conducerea societatii nu a lasat ArcelorMittal sa subscrie pe motiv ca oferta a fost lansata cu intarziere.
Potrivit reprezentantilor Popovici si Asociatii, operatiunea a fost atacata in peste 15 dosare si procesele ar putea sa se finalizeze cel mai devreme la finele anului viitor. Miza procesului de majorare de capital este controlul Comvex, cel mai mare terminal de la Marea Neagra.
Comvex a realizat in primul trimestru un profit net record, de 20,6 mil. lei, in crestere de peste cinci ori fata de aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul unor afaceri mai mari cu 87%, de 47,4 mil. lei. Castigul realizat in primele trei luni se situeaza peste bugetul pe tot anul al societatii.
"Noi avem diversi alti clienti pe langa Mittal, precum combinatele din Ucraina, Austria, Ungaria care au mers bine in primul trimestru. Totusi un trimestru nu inseamna un an. Va pot spune ca lunile acestea au fost mai putin bune decat perioada din primele trei luni ale anului si prognoza noastra ne da o anumita incurajare in viitor", spune Panait.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO