Burse - Fonduri mutuale

OCDE: Din anul 2000 încoace, 18 companii au derulat oferte publice iniţiale pentru listare la bursa de la Bucureşti, pentru 1,3 miliarde de euro. 11 companii s-au listat din 2000 şi până în 2009

OCDE: Din anul 2000 încoace, 18 companii au derulat...

Autor: Liviu Popescu

28.04.2021, 16:41 187

Din anul 2000 şi până în prezent, 18 companii au derulat oferte publice iniţiale (IPO-uri) la bursa de la Bucureşti, în urma cărora au strâns 1,3 miliarde de euro. 11 dintre aceste companii s-au listat din 2000 şi până în 2009, dar sumele atrase de la investitori au reprezentat doar 16% din totalul listărilor din ultimii 20 de ani, se arată într-un raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), cu privire la piaţa de capital din România.

Din 2010 şi până în 2017, OCDE menţionează că 7 companii au ridicat 84%, respectiv 1,1 mld. euro din IPO-urilor ultimelor două decenii, aici intrând şi listarea Electrica din 2014 care şi până în prezent rămâne cel mai mare IPO din istoria bursei locale. Din 2018 încoace nicio companie nu s-a mai listat pe piaţa principală, cea mai recent intrată la tranzacţionare fiind Purcari în februarie 2018.

“Este de remarcat faptul că printre cele mai mari cinci IPO-uri din 2000 încoace, patru au fost companii de stat din industria utilităţilor şi energiei”, menţionează OCDE. Cel mai probabil a cincea companie este Digi – cea mai mare listare privată din istoria bursei, în primăvara anului 2017.

Miercuri, Autoritatea de Supraveghere Financiară, în colaborare cu Ministerul Finanţelor, a anunţat că derulează proiectul privind “Strategia naţională pentru piaţa de capital”, finanţat din fonduri europene, având drept consultant OCDE.

Până în prezent a fost parcursă o primă etapă, dedicată analizei caracteristicilor-cheie aferente sectorului corporativ şi evoluţiei pieţelor de oferte publice primare şi secundare, pieţei de obligaţiuni corporative şi pieţei de capital privat, potrivit ASF.

Raportul ”OECD Capital Market Review of Romania” arată că şocul economic global cauzat de pandemia COVID-19 a accentuat provocările structurale pe termen lung în sectorul corporativ şi pe pieţele de capital din România.

O privire comparativă între România şi alte pieţe din regiune arată că finanţarea prin piaţa de capital autohtonă de către sectorul corporativ este limitată. Iar acest fapt reprezintă o barieră în calea creşterii economice durabile şi a inovării în economia românească. Potrivit ASF, aşa cum arată raportul OCDE, pieţele de capital vor juca un rol cheie atât în redresarea din criza COVID-19, cât şi în crearea rezilienţei corporative pe termen lung şi vor contribui la canalizarea economiilor gospodăriilor către sectorul real, facilitând investiţiile care pot îmbunătăţi productivitatea şi competitivitatea.

”România are nevoie de o piaţă de capital puternică, care să poată finanţa nevoile de dezvoltare a companiilor româneşti. Strategia, realizată în colaborare cu OCDE, trasează direcţii clare de acţiune, care ne vor conduce, sunt convins, spre o piaţă de capital performantă şi competitivă. O economie de piaţă puternică nu poate exista fără o bursă pe măsură”, spune Nicu Marcu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară. 

Proiectul OCDE vizează şi elaborarea unui diagnostic privind problemele structurale ale pieţei de capital din România, însoţit de recomandări pentru realizarea strategiei de dezvoltare a acesteia.

Această cartografiere OCDE a pieţei de capital a României oferă o imagine cuprinzătoare a stării de fapt, atât înainte, cât şi în timpul crizei COVID-19 şi pune la dispoziţie date şi analize detaliate despre peisajul corporativ.

Raportul a fost finanţat de Uniunea Europeană prin intermediul Programului de sprijinire a reformelor structurale şi implementat de OCDE în cooperare cu Direcţia Generală pentru sprijinirea reformelor structurale (DG REFORM) a Comisiei Europene.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO