Burse - Fonduri mutuale

Obligaţiunile corporative sunt pe val: în 2013 s-au derulat oferte de un miliard de lei

Obligaţiunile corporative sunt pe val: în 2013 s-au...

Autor: Roxana Pricop

18.12.2013, 19:38 279

Piaţa de obligaţiuni corporative listate la bursă a renăscut în 2013 cu emisiuni record de un miliard de lei făcute de două bănci şi o companie de utilităţi care au atras un interes ridicat din partea investitorilor.

Finanţarea prin obligaţiuni ar putea creşte în popularitate în anii următori mai ales că fondurile de obligaţiuni, care au active miliarde de lei, se plâng că nu au suficientă ofertă.

Ultima ofertă de obligaţiuni din acest an a fost derulată de compania de stat Transelectrica (simbol bursier TEL) şi s-a încheiat marţi, 17 decembrie. Trans­electrica a în­chis oferta de obliga­ţiuni de 200 mil. lei cu o zi înainte de termenul anun­ţat iniţial, graţie subscrierilor mari din partea investitorilor Transelectrica le va plăti investitorilor o dobândă de 6,1% pe an timp de cinci ani. Oferta a fost intermediată de BCR.

„Oferta de obligaţiuni Transelectrica a fost suprasubscrisă şi devine astfel un punct de referinţă pentru emitenţi similari. Interesul sporit din partea investitorilor locali şi internaţionali este dovada unui mix echilibrat între calitatea emitentului, randament, lichiditate şi posibilitatea de diversificare a portofoliului prin instrumente cu venit fix locale“, se arată într-un anunţ transmis bursei de la Bucureşti după închiderea şedinţei de tranzacţionare de marţi.

Aceasta este a treia ofertă de obligaţiuni, după cea derulată de UniCredit Ţiriac Bank şi Raiffeisen Bank. În iunie, UniCredit a vândut obligaţiuni de 550 milioane de lei cu dobândă de 6,35% pe cinci ani. Oferta UniCredit a fost suprasubscrisă, emisiunea fiind majorată de la 500 de milioane de lei iniţial la 550 de milioane de lei. Interes ridicat a atras şi oferta de obligaţiuni făcută de Raiffeisen Bank, care a fost subscrisă într-o singură zi. Raiffeisen a atras 225 mil. lei cu maturitatea la 3 ani plătind un randament de 5,5% pe an.

Cererea pentru obligaţiuni corporative este alimentată de fondurile de obligaţiuni, care au în prezent active de 6 miliarde de lei şi din partea fondurilor de pensii, care au ajuns la active de peste 10 miliarde de lei, din care peste 75% sunt investite în prezent în titluri de stat. Din lipsă de oportunităţi pe piaţa locală, aceste fonduri au cumpărat în ultimii ani obligaţiuni ale unor companii străine, astfel că banii investitorilor şi ai viitorilor pensionari români au finanţat companii din Germania, Franţa sau Austria, în loc să finanţeze compani­ile locale.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO