Burse - Fonduri mutuale

Obligatiunile BCR, pe Bursa pana la sfarsitul anului

08.11.2006, 18:25 24

Emisiunea de obligatiuni BCR, care incep sa fie vandute de astazi si pana pe 21 noiembrie, va fi listata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) pana la sfarsitul acestui an, daca nu intervin surprize majore, a declarat directorul Directiei Managementul Grupului si Piete de Capital din cadrul BCR, Marius Danila.
"Am obtinut un aviz din partea BVB. Cadrul legal exista. Daca nu exista surprize majore, as inclina spre varianta optimista, listarea la sfarsitul anului", a spus Danila.
BCR va derula in, perioada 8-21 noiembrie, o oferta publica pentru vanzarea de obligatiuni in valoare de 200 de milioane de lei, cu maturitate de trei ani si dobanda anuala de 7,25%.
Banca poate suplimenta emisiunea pana la 575 mil. lei (164 mil. euro). Perioada de subscriere poate fi incheiata anticipat sau prelungita, iar momentul listarii depinde de finalizarea acesteia si de formalitatile care trebuie indeplinite, a precizat Danila.
Reprezentantul BCR a aratat ca emisiunea va fi considerata de succes daca sunt subscrise titluri in valoare de 200 de milioane de lei. El a afirmat ca listarea unor titluri de valoare este un proces mai costisitor in Romania decat in alte tari, iar BCR ar putea lista eventuale viitoare emisiuni de obligatiuni pe alte piete.
"Este mult mai scump sa listezi in Romania decat pe pietele internationale si dispar o serie de avantaje. Obligatiunile sunt adresate pietei romanesti. Motivul este sustinerea pietei. Pe viitor, vom putea sa comparam costurile de pe piete si sa realizam o alta emisiune", a precizat Danila. El a explicat ca cheltuielile pe care le presupune listarea sunt mari, pentru ca sunt percepupte taxe de catre diverse institutii.
Emisiunea de obligatiuni este cotata cu "A minus" de catre Fitch Ratings si cu "BBB minus" de catre Standard&Poor's.
BCR, detinuta de grupul austriac Erste, este cea mai mare banca din Romania, cu active de peste zece miliarde de euro.
Marius Danila mai spune ca BCR ar putea realiza, anul viitor, securitizarea portofoliului de credite ipotecare, prima operatiune de acest fel din Romania. Legislatia o permite inca de anul acesta.
"Suntem pregatiti, suntem printre putinii jucatori care au atins masa critica pentru o astfel de operatiune", a spus Danila, la un seminar pe teme economice.
Prin securitizare, portofoliul de credite ipotecare este preluat de catre o societate vehicul special infiintata, care va emite actiuni sau obligatiuni pe baza imprumuturilor.
Intrebat despre orizontul de timp, Danila a afirmat ca BCR spera sa realizeze operatiunea anul viitor.
El nu a mentionat valoarea portofoliului, precizand ca primul pas este realizarea unei selectii.
"Este greu sa spui: 'Postul asta din bilant il securitizez'. Trebuie facuta o selectie individuala. Un portofoliu de sute de milioane euro se preteaza la securitizare. Daca valoarea este sub 50 de milioane de euro, operatiunea nu mai devine rentabila", a mai spus Danila.
BCR a anuntat inca din primavara acestui an intentia de a valorifica portofoliul de credite ipotecare, ajuns la acea vreme la jumatate de miliard de euro, prin securitizarea lui sau emisiunea de obligatiuni ipotecare.
Vicepresedintele bancii Dan Bunea a afirmat in luna martie ca institutia de credit a purtat discutii cu unele fonduri de investitii, iar Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, care a acordat bancii doua imprumuturi pentru finantarile ipotecare, este interesata de participarea la o schema de securitizare a imprumuturilor acordate de BCR.
Valorificarea portofoliului ipotecar necesita o masa critica a creditelor, care in Romania s-ar cifra la 200 - 300 de milioane de euro, potrivit lui Bunea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO