Burse - Fonduri mutuale

Obligatiuni Broker cu optiuni de subscriere

19.10.2006, 19:20 51

Broker Cluj, singura societate de brokeraj listata la Bursa, intentioneaza sa realizeze in acest an o emisiune de obligatiuni care va oferi investitorilor, in premiera, posibilitatea de a cumpara la scadenta actiuni Broker la un pret mai mic decat cel de pe Bursa din acel moment.
Emisiunea, care va fi supusa aprobarii actionarilor la finalul lunii, va avea o valoare cuprinsa intre 20 si 25 de milioane de lei (5,7 - 7,1 milioane de euro), maturitatea de 2 ani si o valoare nominala de 2,5 lei. Plata dobanzii se va face semestrial.
Obligatiunile vor oferi o dobanda nominala de 6% pe an si vor fi insotite de un bon de subscriere optional in actiuni, pe baza caruia investitorii vor putea subscrie cinci actiuni noi. Pretul de subscriere al actiunilor va fi egal cu pretul mediu de la Bursa al actiunilor Broker in ultimele trei luni anterioare lunii de subscriere, la care se va aplica un discount de 10%. Cu alte cuvinte, investitorilor li se propune o dobanda de 6% pe an, la care se va adauga jumatate din valoarea de peste doi ani a unei actiuni Broker, adica profitul rezultat din cumpararea a cinci actiuni cu valoarea nominala de 0,5 lei la un discount de 10% fata de pretul de piata.
De exemplu, la un pret mediu al actiunii Broker de 2 lei/actiune peste doi ani, pretul la care investitorul va avea dreptul sa subscrie va fi de 1,8 lei/actiune. In aceste conditii, posesorul bonului de subscriere va putea cumpara cinci actiuni Broker cu 9 lei, in conditiile in care valoarea din piata a acestora este de 10 lei. Castigul aferent valorificarii bonului de subscriere ar fi in aceste conditii de circa 10%, sau 5% pe an, iar randamentul anual obtinut de detinatorul obligatiunii va fi de 11% pe an. Castigul investitorilor va depinde astfel si de evolutia actiunilor Broker pe Bursa.
Potrivit reprezentantilor Broker, bonurile de subscriere aferente obligatiunilor vor putea fi tranzactionate pe Bursa, investitorii in obligatiuni putand sa isi marcheze castigul si din vanzarea acestora.
Conform reglementarilor pietei de capital, actionarii Broker vor avea drept de preemptiune la subscrierea obligatiunilor, pentru ca acestea le vor permite sa aduca aport la capitalul social.
Obligatiunile ramase nesubscrise de actionari ar urma sa fie vandute prin oferta publica.
La Bursa, actiunile Broker au inchis sedinta de ieri la pretul de 1,42 lei/actiune, capitalizarea bursiera a companiei fiind de 44 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO