Burse - Fonduri mutuale

O noua sedinta de tranzactionare anosta, cu lichiditate mica

20.06.2008, 20:06 11

Bursa a inregistrat ieri noi scaderi puternice la nivelul cotatiilor celor mai importante companii din piata, lichiditatea ramanand insa la un nivel destul de scazut.
"Am avut din nou parte de o sedinta de tranzactionare anosta, cu o lichiditate mica si cu perioade lungi de timp in care nu s-au facut tranzactii. Se observa o lipsa de interes, atat din partea cumparatorilor cat si a vanzatorilor", spune Adrian Simionescu, directorul societatii de brokeraj Vienna Investment Trust.
Indicele celor mai lichide companii din piata, BET, a deschis sedinta de ieri cu o pierdere de 0,3%, inregistrand cu un sfert de ora inainte de inchidere o pierdere de circa 2,1%.
BET-C, indicele general al pietei, a deschis sedinta trecuta cu 0,14% sub nivelul de inchidere de miercuri si a atins dupa o ora de tranzactionare o scadere maxima de 1,3%. La inchidere, scaderea BET-C a depasit 2%.
Nici societatile de investitii financiare nu au fost ferite de scaderile din piata, indicele de ansamblu al acestora, BET-FI, scazand in primele minute de tranzactionare cu circa 1% si inchizand cu o pierdere de 2,2%.
Tonul scaderilor din cadrul SIF-urilor a fost dat de SIF Transilvania (SIF3), care s-a corectat ieri cu peste 4%. "Multi investitori asteapta sa se contureze un trend pentru a intra in piata. Cred ca din al doilea semestru vom avea parte de un trend pozitiv, odata cu raportarea rezultatelor financiare pentru prima parte a anului. Putem asista in orice moment la o intoarcere puternica a lichiditatii si cred ca imediat ce piata va urma o directie clara va disparea si linistea", spune Simionescu.
Bursa a inregistrat ieri tranzactii cu actiuni in valoare de 8,9 milioane de euro (32,5 milioane de lei), in vreme ce piata RASDAQ a atras investitii in valoare de 1,3 milioane de euro (4,9 milioane de lei).
Atentia investitorilor continua sa se indrepte in aceasta perioada inspre blue-chipsuri, tranzactiile realizate cu titlurile SIF-urilor, Petrom (SNP), Banca Transilvania (TLV) si BRD SocGen (BRD) ridicandu-se ieri la circa 5,5 milioane de euro (20 milioane de lei) si reprezentand putin peste trei sferturi din totalul tranzactiilor din piata.
Cel mai mare rulaj de la Bursa a fost atins ieri de titlurile Petrom (SNP), in valoare de 2 milioane de euro (7,3 milioane de lei), actiunile companiei petroliere pierzand cu un sfert de ora inainte de inchiderea sedintei circa 1,4%.
Cele mai importante pierderi din piata au fost atinse ieri de titlurile Romcarbon Buzau (ROCE) si Impact Bucuresti (IMPI), cu scaderi de 4,8%, respectiv de 4,3%. Actiunile Zentiva (SCD) au inregistrat cea mai importanta apreciere de la Bursa, de 3,2%, urmate de titlurile Socep Constanta (SOCP), cu o crestere de aproape 1,3%.
Pe piata RASDAQ cele mai importante tranzactii s-au realizat cu titlurile Concefa Sibiu (COFI), in valoare de 0,3 milioane de euro (1,2 milioane de lei), CARS Tarnaveni (CARS), cu tranzactii totale de 255.000 euro (0,9 milioane de lei) si cu actiunile Albalact Alba-Iulia (ALBZ), cu un rulaj de 185.000 euro (680.000 de lei).
Pietele internationale se aflau inainte de inchiderea sedintei de ieri intr-o crestere usoara.
Astfel, indicele francez CAC-40 se aprecia cu 0,1%, indicele german DAX cu 0,3% si indicele FTSE 100 din Marea Britanie 0,2%. Ultima sedinta de tranzactionare din Statele Unite a adus pentru indicele Dow Jones Industrial Average (DJIE) o pierdere de 1,1%.
Pretul petrolului a scazut ieri sub 136 de dolari pe baril, dupa ce Ministerul Petrolului din Nigeria a reusit sa previna o greva a lucratorilor Chevron, care ar fi putut avea consecinte extrem de grave asupra productiei de titei a statului african.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO