Burse - Fonduri mutuale

O mutare istorică: JP Morgan Chase, cea mai mare bancă americană, ar putea deveni prima companie din lume care devine acţionar majoritar într-un fond mutual din China

Jamie Dimon, directorul executiv al JP Morgan Chase, cea mai mare bancă din SUA

Autor: Alex Ciutacu

08.05.2019, 13:39 653

JP Morgan, cea mai mare bancă americană, ar putea deveni prima companie străină care devine acţionar majoritar într-un fond mutual din China, după ce partenerul său de joint venture a scos la vânzare o participaţie de 2% care poate aduce puterea în mâna americanilor, iar analişti se aşteaptă ca banca de pe Wall Street să nu rateze oportunitatea, potrivit CNBC.

O mutare a JP Morgan înspre acest scop ar veni într-un moment extrem de tensionat pentru legăturile SUA-China, în contextul în care vicepremierul chinez Liu He continuă negocierile comerciale pe care Donald Trump le-a perturbat după ce a anunţat la finalul săptămânii trecute un plan de a impune o nouă suită de tarife.

Pe fondul unei noi legislaţii anunţate la finalul anului 2017, managerii de active din afara Chinei pot ajunge să deţină până la 51% dintr-un joint venture dn China, dar până acum nicio companie nu a reuşit această performanţă.

JP Morgan Asset Management deţine în prezent 49% din China International Fund Management, în timp ce Shanghai International Trust, o entitate controlată de Shanghai Pudong Development Group, deţine 51%.

Shanghai International Trust a anunţat că scoate la vânzare o participaţe de 2%.

„Este un moment extrem de critc pentru că are potenţialul de a deschide uşa pentru multe alte tranzacţii”, spune Peter Alexander, fondator şi managing director al companiei de consultanţă Z-Ben Advisors.

Consultantul a declarat pentru CNBC că „are o convingere destul de mare” că JP Morgan va fi cumpărătorul şi că tranzacţia va fi urmărită foarte atent, încât va deveni o referinţă pentru alte firme străine care vor să devină acţionari majoritari în China.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO