Caută doar în titlu
LIVE: ZF INVESTIȚI ÎN ROMÂNIA: Ce investiții a realizat și are în derulare Consiliul Județean Teleorman? Cum poate județul Teleorman să atragă noi investiții?
Burse - Fonduri mutuale

Nuclearelectrica va primi un grant de 1,3 mil. dolari de la US-TDA pentru identificarea şi evaluarea unor potenţiale amplasamente nucleare în România

Nuclearelectrica (simbol bursier SNN) a anunţat miercuri la bursa de la Bucureşti că va primi un grant nerambursabil de 1,3 milioane de dolari din partea US-TDA pentru finanţarea costului serviciilor de asigurare a asistenţei tehnice aferente identificării şi realizării unei evaluări preliminare a unor potenţiale amplasamente nucleare compatibile cu tehnologiile SMR în România.

„US-TDA este un partener ideal pentru România deoarece caută tehnologii de ultimă generaţie în domeniul energiei nucleare civile pentru nevoile sale viitoare de energie. Sprijinul noastru va crea legături mai strânse între industriile noastre şi va crea noi oportunităţi de afaceri pentru industria SUA pe o piaţă importantă”, a spus Todd Abrajano, COO al US-TDA si directorul agentiei.

Grant-ul oferit de US-TDA va fi utilizat pentru a finanţa costurile de asistenţă tehnică pentru identificarea şi evaluarea amplasamentelor adecvate tehnologiilor nucleare mici şi modulare (“SMR”) şi elaborarea unei foi de parcurs pentru licenţierea acestora.

SUA şi Romania sunt angajate în dezvoltarea energiei nucleare. Potrivit Proiectului de Strategie Energetică a României, utilizarea reactoarelor nucleare mici şi modulare ar putea fi benefică pentru asigurarea de noi capacităţi energetice fără emisii de carbon şi surse de producţie de hidrogen, după anul 2035. Aşadar, interesul SNN este de a iniţia în timp util identificarea şi evaluarea preliminară a unor amplasamente, altele decât zona Cernavodă, prin intermediul grantului nerambursabil acordat de US-TDA.

“Pe lângă dezvoltarea în forma actuală a reactoarelor 3 şi 4, SNN este, de asemenea, interesată în evaluarea dezvoltării Reactoarelor Modulare Mici ca o soluţie pe termen lung pentru dezvoltarea în continuare a industriei nucleare din România. Suntem interesaţi de caracteristici precum flexiblitate, modularitate şi eficienţă ridicată care ar putea să ofere avantaje atât pentru sistemul energetic, cât şi pentru mediul de afaceri după anul 2035. Grant-ul acordat de US-TDA ne va permite evaluarea de amplasamente şi tehnologie având o asistenţă tehnică adecvată şi să iniţiem acest proces de evaluare în timp util pentru a sprijini un proces decizional ulterior”, a spus Cosmin Ghiţă, director general al Nuclearelectrica.

Nuclearelectrica este controlată în proporţie de 82,5% de statul român, prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri. La bursa de la Bucureşti, acţiunile SNN se tranzacţionează în creştere cu 26,9% în ultimul an, pe fondul unor tranzacţii de 687,3 milioane de lei, emitentul având 5,5 miliarde de lei capitalizare.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.