Burse - Fonduri mutuale

Nuclearelectrica, companie care a avut timp de trei ani la rând cea mai performantă acţiune din prima ligă bursieră de la Bucureşti, şi-a bugetat un profit net de 550 mil. lei în 2020 şi afaceri de 2,63 miliarde de lei

Nuclearelectrica, companie care a avut timp de trei ani...

Autor: Liviu Popescu

03.02.2020, 18:18 1213

Nuclearelectrica (SNN), companie care în 2017, 2018 şi 2019 a avut cea mai performantă acţiune din structura indicelui bursier BET, şi-a bugetat pentru anul 2020 un profit net de 550 milioane de lei, în creştere cu 1% faţă de cel realizat anul precedent, şi venituri de 2,63 mld. lei, în creştere cu 6%, arată datele din BVC agregate de ZF.

Compania estimează venituri de 2,5 miliarde de lei din vânzarea energiei electrice, la o cantitate programată pentru vânzare de 10.640 GWH, rezultând un preţ mediu ponderat de vânzare de 238,63 lei/MWH.

“Previziunea veniturilor s-a bazat pe un program de vânzare de 10.640 mii MWh şi pe contractele deja încheiate până la data întocmirii BVC pentru livările de energie electrică ce vor avea loc în 2020, pe obligaţiile de vânzare pe piaţa reglementată (cei 21%), precum şi pe ipoteze de preţ legate de preţul mediu pe diverse platforme OPCOM, pentru cantitatea rămasă de contractat”, se arată în raportul aferent bugetului de venituri şi cheltuieli pe 2020.

Trebuie menţionat faptul că în cazul SNN, capacitatea de producţie este limitată de puterea instalată a celor două reactoare nucleare funcţionale care operează deja la un factor mediu de capacitate ridicat, semnificativ peste media industriei precum şi de durata opririi planificate a Unităţii 1 de 42 de zile şi de numărul de ore de opriri neplanificate bugetat.

“Unităţile 1 si 2 sunt pe primul loc în lume după factorul combinat de utilizare a capacităţii de producţie de la punerea în exploatare. Preţurile pe piaţa competitiva se formează în mod liber, concurenţial, în principal prin raportul între cerere ţi oferta. Astfel, elementul predominant de influenţă asupra veniturilor din exploatare îl reprezintă preţul de piaţă al energiei electrice”.

Cu toate acestea, pentru anul 2020, există un grad mare de certitudine cu privire la realizarea veniturilor propuse, având în vedere proporţia relevantă a cantităţii deja contractate, la care se adaugă cantitatea de vândut pe piaţa reglementată în 2020, arată SNN.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO